Alarmantno! Glavosječe iz tzv. Islamske države vraćaju se kući!

719

Nekoliko stotina džihadista i pripadnika terorističke Islamske države sljedeće godine trebalo bi da se vrati u BiH sa ratišta u Siriji i Iraku, saznaje „Srpska cafe“.

Izvori našeg portala iz obavještajno-bezbjednosnih agencija otkrivaju da je upozorenje o očekivanom povratku islamskih ekstremista, koji su prethodnih godina otišli iz BiH kako bi se priključili zloglasnom IDIL-u, nedavno stiglo iz brojnih evropskih policija i zapadnih obavještajnih službi.

– Postoje ozbiljne informacije da bi u 2017. godini između dvije do 2 500 boraca IDIL-a trebalo da se vrati u svoje matične evropske države. Od tog broja, procjenjuje se da bi u BiH trebalo da dođe najmanje polovina od procjenjenih 400 njenih državljana, koji već godinama ratuju u Siriji i Iraku i koji sada, nakon sve težih vojnih poraza tzv. Islamske države, planiraju povratak kućama – tvrde naši sagovornici.

Oni ističu da ne treba imati dileme o tome koliku opasnost ti ljudi predstavljaju po bezbjednost, dodajući da su nadležne službe i agencije u BiH već počele sa pripremama za njihov doček.

mektic

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio nam je da će predstojeća godina biti “vrlo izazovna s aspekta preventivnog djelovanja protiv terorizma” te da postoje informacije o, kako je rekao, mogućem povratku jednog broja lica iz Sirije i Iraka u BiH.

– Radi se o državljanima BiH koji su ratovali na strani Islamske države i čiji bi povratak predstavljao ozbiljan bezbjednosni izazov. Mi vodimo kontinuiranu borbu protiv mogućih terorističkih prijetnji, tako da ćemo i ovo pitanje krajnje ozbiljno rješavati – najavljuje Mektić.

Dileme oko broja

galijasevic

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tvrdi da je 400 minimalan procijenjeni broj državljana BiH koji ratuju na strani IDIL-a.

– U evidencijama Međunarodne krizne grupe i EUFOR-a navode se imena i prezimena 360 državljana BiH koji ratuju na strani IDIL-a. Broj onih koji su raznim tajnim kanalima otišli u Siriju sigurno je mnogostruko veći – tvrdi Galijašević.

S. Panajotović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA