Savjeti za održavanje vaših bundi

8410
U posljednje vrijeme sve popularniji modni trend je nošenje krzna. Bilo da se radi o prirodnom ili vještačkom, krzno se vratilo na velika vrata i za mnoge je nezamislivo hladnije dane dočekati bez nekog krznenog detalja. Pored topline, estetski jako lijepo izgleda i upotpunjuje svaku kombinaciju.
Međutim ono u čemu mnogi griješe jeste održavanje i njega krzna. Ovo su neki savjeti kako da krzno duže traje. Krzno ne podnosi nikakvu vlagu, ali i sunce jako loše utiče na boju, zato bi idealno bilo krzno čuvati u ormaru koji se povremeno provjetrava i bez pretjeranog nagužvavanja sa ostalom garderobom.
Nikako svoje bunde nemojte držati u plastičnoj kesi. Pred toga što će sakupiti vlažnost, sakupiće će i svu moguću prašinu. Krzno treba čuvati na mračnom, što tamnijem mjestu. Dva puta godišnje najmanje bundu treba iščetkati. Ukoliko komadi od krzna pokisnu, istresite ih dobro i pustite da se prirodno osuše.  Nikako bunde sušiti fenom ili stavljati blizu radijatora ili grijalica. Najbolje je ostaviti na sobnoj temperaturi dok potpuno ne osuši.
Ono u čemu mnogi griješe je prskanje parfema po krznu. Bilo koja tečnost uništava dlaku i krzno vrlo brzo gubi svoj sjaj. Ukoliko skidate prašinu sa njega preporučljivo je dlanom, a ne četkama ili isprašivačima. Ukoliko krzneni kaput poprimi neugodne mirise dobro ga provjetrite. Sljedeći put u restoranu odložite bunde tako da ih okrenete na unutrašnju stranu. Krznene detalje kao što su kape i torbice nakon nošenja ispunite pamučnim stvarima kako ne bi do sljedećeg nošenja izgubili formu. Krzno ne stavljajte tako da lomi dlaku i uvijek ga prije odlaganja u ormar ostavite na ofingeru da se malo opusti.
Ukoliko primjetite naglo opadanje dlake na bundi, gubitak sjaja i mekoće obratite se krznaru koji će stručno znati da riješi problem.
Uz ove savjete Vaše bunde će dočekati mnoge zime.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA