Referendum koštao duplo više od zvanične cifre?!

1472

Iako je rečeno da je referendum o Danu Republike Srpske održan 25. septembra koštao građane 1,4 milion KM, sve su prilike da je cifra duplo veća!

Vlada RS je potvrdila da će obezbjediti pomenutu sumu koja je i do danas ostala zvanična, ali prostom računicom uočili smo da je gotovo nemoguće da cifra nije „probijena“ te smo kontaktirali više osoba koje su učestvovale u sprovođenju referenduma i svi su saglasni – on je koštao mnogo više, možda i 3 miliona KM!

– Jedan birački odbor podrazumijeva predsjednika, kojem je zagarantovana isplata od 100 KM i dva člana odbora, koji treba da dobiju po 80 KM. Dakle samo na jedan birački odbor ide 260 KM, a imali smo ih 2.000! Za predsjednike i članove biračkih odbora izdvaja se 520 000 KM! Svaki gradski i opštinski odbor, a ima ih 56 u Srpskoj, imao je po pet članova, koji će dobiti u prosjeku po 800 KM, i to su nove 224 000 KM. Kada dodamo još devet članova republičke komisije, i njihove naknade od po 1 300 KM, odnosno 11 700 KM, dolazimo do cifre od 755 700 KM koje se odvajaju za članove komisija, više od polovine zvanične cifre?! – rekao je za portal SrpskaCafe jedan od učesnika realizacije referenduma o Danu Republike Srpske i dodao da se ostali troškovi ne mogu sa sigurnošću utvrditi, ali da ukupno daleko premašuju zvanična 1,4 miliona KM.

Naš sagovornik dalje navodi da je svaka opština imala informatičku službu koja je vršila unos rezultata po biračkim odborima i koja je pratila izlaznost referenduma.

– Pored informatičkih, postojale su i tehničke službe, u većim gradovima, koje su vršile predaju glasačkog materijala i kutija. U Banjaluci je bilo npr. osam IT timova sa po dva člana, dakle njih 16. To nisu zanemarive cifre. Tu je i neutvrđen broj mobilnih timova – kaže naš sagovornik.

U troškove u koje ne spadaju naknade jesu troškovi štampanja glasačkih listića, njihova dostava od prostorija Službenog glasnika RS koji ih je štampao, do gradskih i opštinskih komisija, ali i troškovi reklamiranja koji podrazumijevaju bilborde, plakate, letke, video spotove itd.

– Od zvanične cifre, koja kaže da je referendum koštao 1,4 milion KM, prije je tačna ona prva procjena sa početka avgusta, a koju je rekao predsjednik Narodne skupštne RS Nedeljko Čubrilović. Naime, on je spomenuo tada da će sve koštati oko 3 miliona KM, i to je daleko realnija procjena. Zanimljivo je i to da je cifra od 1,4 milion KM utvrđena mjesecima prije održavanja, a nje se drže i danas a isplate novčanih naknada ljudima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji kasne jer je još, kako kažu, neutvrđena tačna cifra – kaže  naš sagovornik.

Podsjećamo, Vlada RS još uvijek nije isplatila novčane naknade članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma, članovima gradskih i opštinskih komisija, biračkih odbora, kao i licima koja su bila tehnička podrška u samom postupku, iako je više puta najavljivano da će naknade ubrzo biti isplaćene.

Iako su iz institucija naglasili da do isplata nije došlo zbog proceduralnih razloga, sve su prilike da su razlog finansije. O tome je SrpskaCafe opširnije pisala prošle sedmice u tekstu: Još uvijek nisu isplaćene naknade za sprovođenje referenduma! 

Prema riječima predsjednika republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniše Karana, u realizaciji referenduma je učestvovalo oko 15 hiljada ljudi.

– Referendum o Danu Republike Srpske koštaće 1.425.300 KM, a novac će obezbijediti Vlada RS – rekao je Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za referendum nakon prve sjednice sredinom avgusta.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA