Razjedinila se Ujedinjena Srpska: Da li će Jaćimović pojačati DNS?!

3100

Iako skupštinska većina u Banjaluci nije još ni formirana zvanično, prelasci iz jedne u drugu partiju već su počeli! Novoizabrani odbornik Milenko Jaćimović napustio je juče Ujedinjenu Srpsku zbog, kako kaže, razmimoilaženja u načinu vođenja stranke.

– U narednom sazivu Skupštine grada neću djelovati kao odbornik stranke Ujedinjena Srpska, napustio sam je, obavjestio i predsjednika Nenada Stevandića i novoizabranog gradonačelnika Igora Radojičića. Razlog je razmimoilaženje kada je u pitanju način vođenja stranke ali i nepostojanje Gradskog odbora – istakao je Jaćimović i dodao da će u banjalučkoj Skupštini djelovati kao nezavisni odbornik, ali i da će podržati skupštinsku većinu.

Prema informacijama kojim raspolaže portal SrpskCafe Jaćimović bi veoma lako mogao da završi u odborničkom klubu DNS-a, koji bi tako sa pet odbornika značajno povećao svoj koalicioni kapacitet.

Podjećamo, Jaćimović je u banjalučku Skupštinu 2012. godine ušao sa liste NDS-a, koji se kasnije utopiti u NDP, da bi potom prešao u odbornički klub SDS-a, napustio i njega te istupao kao nezavisni kandidat koji je podržao skupštinsku većinu, a na proteklim oktobarskim izborima mandat osvojio ispred Ujedinjene Srpske.

Stevandić bez komentara

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je rekao da je dobio Jaćimovićevo obavještenje te da je njegova ostavka prihvaćena.

Iako Stevandić nije želio da komentariše Jaćimovićeve razloge za napuštanje ove stranke, već duže vrijeme se spominju Jaćimovićevi nerealni zahtjevi. Sa druge strane, Jaćimović je u medijima već istupao sa komentarima da ga stranka uopšte nije podržala u predizbornoj kampanji.

O sukobu koji u ovoj stranci već duži period postoji između Jaćimovića i predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića portal SrpskaCafe je pisao u tekstu Postizborna kombinatorika u Banjaluci: Nije lako podijeliti „plijen“! 

Podsjećamo, sa liste Ujedinjene Srpske mandat su obezbjedili nosilac Stevandić, te Jaćimović. Pošto se Stevandić neće odreći poslaničkog mandata i funkcije podpredsjednika Narodne skupštine RS, a trećeplasirana Natalija Trivić najvjerovatnije će dobiti načelničku poziciju, u Skupštinu će ponovo, u prošlom mandatu SDS-ov odbornik, Marinko Dragišić.

Ova stranka je trebala preuzeti Odjeljenje za kulturu, turizam, socijalnu zaštitu i udruženja građana kao i funkciju sekretara u Skupštini grada, direktorsku poziciju u Gradskoj razvojnoj agenciji, te sedam pozicija u upravnim i nadzornim odborima, ali pošto će u Skupštini ipak imati jednog umjesto dva odbornika možda dođe i do značajnih promjena.

U petak potpisivanje koalicionog sporazuma

Novoizabrani gradonačelnik Igor Radojičić očekuje da bi u petak, 4. novembra, mogao da bude potpisan koalicioni sporazum o vršenju lokalne vlasti u Banjaluci naredne četiri godine.

– Za sada su potpisivanje sporazuma potvrdila SNSD, SP, Ujedinjena Srpska i pripadnik nacionalnih manjina. Još se čeka stav DNS-a koji nije imao sastanak stranačkih organa ali bismo u petak mogli da zaključimo koalicioni sporazum sa pratećim aneksima – rekao je Radojičić.

Dodao je da ga je novoizabrani odbornik Milenko Jaćimović obavijestio da više nije dio Ujedinjene Srpske, ali da ostaje dio skupštinske većine.

– To malo remeti naše koalicione kvote, ali ne previše i uvjeren sam da ćemo tu sitnicu poravnati u narednim danima – rekao je Radojičić.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA