Najsrećnije zemlje svijeta su…

809

Legatum Institut iz Londona objavio je svoj jubilarni deseti globalni Indeks prosperiteta koji predstavlja listu najprosperitetnijih zemalja svijeta.

Faktor prosperiteta je svakako količina novca kojom država raspolaže, ali Legatum u obzir uzima puno više značajnih karakteristika – njih 104!

Pored tradicionalnih, kao što je iznos BDP-a po stanovniku ili ukupan udio zaposlenih, Legatum u svoju formulu ubacuje i faktore poput ukupnog broja internet provajdera i količine dnevnog odmora za prosječnog građanina.
Varijable se potom dijele na devet kategorija – ekonomski kvalitet, poslovna atmosfera, vlast, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, lične slobode, društveni kapital i prirodna okoline.

Indeks je rangirao 149 zemalja svijeta, a nakon sedam godina vladavine Norveške kao najprosperitetnije države svijeta, njeno mjesto je zauzela jedna nama daleka zemlja. Bosna i Hercegovina nije uzeta u obzir.

Slovenija je najbolje rangirana država bivše Jugoslavije koja se nalazi na visokom 20. mjestu, slijedi Hrvatska na 43. mjestu, Makedonija na 53., Crna Gora na 58. i Srbija na 66. mjestu.

Najprosperitetnije zemlje svijeta:

1. Novi Zeland
2. Norveška
3. Finska
4. Švajcarska
5. Kanada
6. Australija
7. Holandija
8. Švedska
9. Danska
10. Ujedinjeno Kraljevstvo

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA