Crna Gora dobila novu vladu

553

Crnogorski parlament, u čijem radu nisu učestvovali predstavnici opozicionih stranaka, jednoglasno je danas izabrala novu, 41. vladu na čelu s premijerom Duškom Markovićem.

Vladu čini Demokratska partija socijalista sa Socijaldemokratama i manjinskim strankama – Bošnjačkom strankom, koalicijom albanskih stranaka i Hrvatskom građanskom inicijativom.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović zahvalio je dosadašnjem premijeru Milu Đukanoviću, koji ostaje na čelu Demokratske partije socijalista.

Inače, novi crnogorski premijer Duško Marković je rođen 1958. godine u Mojkovcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Pravni fakultet je diplomirao u Kragujevcu. Godine 1991. izabran je za generalnog sekretara Vlade Crne Gore i tu dužnost je obavljao do 1998.

U tom periodu obavljao je i značajne partijske funkcije u Demokratskoj partiji socijalista.

Bio je član Glavnog odbora, i član Izvršnog odbora Glavnog odbora DPS-a. U jednom periodu bio je vršilac dužnosti direktora DPS-a.

Bio je poslanik DPS-a, a 1998. do 2005. obavljao je dužnost pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za Službu državne bezbjednosti, a nakon toga i prvi direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U dva mandata je bio potpredsjednik Vlade Crne Gore. Za zamjenika predsjednika DPS-a izabran je 2015.

Tokom 2016. godine, pored potpredsjedničke, obavljao je i dužnost rukovodioca Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član je Vijeća za nacionalnu bezbjednost i rukovodilac Biroa za koordinaciju obavještajno-bezbjednosnog sektora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA