Branitelji prijete blokadama puteva između RS i FBIH

610

Vijeće branitelja u FBiH, koje okuplja 70 boračkih i veteranskih udruženja, osudilo je hapšenje deset pripadnika HVO-a u Orašju, koje Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti 1992. godine, i zatražilo njihovo hitno puštanje na slobodu.

Oni su zaprijetili blokadom svih magistralnih i regionalnih puteva koji vode iz FBiH prema Republici Srpskoj, prenosi Fena.

Vijeće branitelja u FBiH smatra da je nedopustivo njihovo hapšenje i dodaje da su nalozi za hapšenje i krivične prijave protiv onih koji su branili BiH “proizvoljni, nezakoniti i nelegitimni”, navodi Fena.

– Nedopustivo je i mlako postupanje svih državnih organa u BiH i Republici Hrvatskoj, koji uhapšenima ne nude nikakvu pomoć osim verbalne podrške – navodi se u saopštenju.

Vijeće branitelja u FBiH zatražilo je hitno puštanje uhapšenih pripadnika HVO-a na slobodu, kao i proglašavanje nevažećih svih budućih naloga za hapšenje i drugih kaznenih naloga prema bilo kojem pripadniku Armije BiH ili HVO-a.

– Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeće branitelja odmah ili najkasnije u roku od tri dana, preduzeće mjere koje će biti usmjerene prema Republici Srpskoj, od kojih će jedna biti blokada svih magistralnih i regionalnih puteva koji vode iz FBiH prema Republici Srpskoj, te blokada državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS – navodi se u saopštenju za javnost Vijeća branitelja u FBiH.

U akciji SIPA u ponedjeljak je u Orašju je uhapšeno deset pripadnika Hrvatskoga vijeća odbrane, koji se sumnjiče za ratni zločin nad srpskim stanovništvom.

Njima je četvrtak Sud BiH odredio 30-dnevni pritvor.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA