Uručeni sertifikati izabranim načelnicima i gradonačelnicima (FOTO)

1020

Predstavnici Centralne izborne komisije (CIK) BiH uručili su u Sarajevu sertifikate načelnicima i gradonačelnicima izabranim na lokalnim izborima 2. oktobra.

Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić rekao je, obraćajući im se na ceremoniji dodjele, da se nada i vjeruje da će opravdati povjerenje koje su im glasači dali, te im poželio puno sreće i uspjeha u narednom mandatnom periodu.

Šantić je istakao da su potvrđeni rezultati lokalnih izbora 2016. godine objavljeni u Službenom glasniku BiH 1. novembra, te podsjetio izabrane zvaničnike na zakonsku obavezu dostavljanja izjave o imovinskom stanju koju su dužni dostaviti CIK-u BiH do 2. decembra.

Predsjednik CIK-a je podsjetio i na zakonski rok za konstituisanje skupština opština i opštinskih vijeća 30 dana od dana objave potvrđenih izbornih rezultata, kako je propisano, prije svega, poslovnicima o radu jedinica lokalne samouprave.

– Ono što proističe kao obaveza iz odredbi Izbornog zakona BiH jeste obaveza koja se odnosi na Grad Sarajevo, odnosno Grad Istočno Sarajevo, u smislu da u roku od 15 dana od konstituisanja gradskih opština treba da bude izvršeno konstituisanje gradskih vijeća – naglasio je Šantić.

CIK BiH potvrdio je rezultate lokalnih izbora za 57 skupština opština, 73 opštinska vijeća, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Današnju ceremoniju bojkotovali su svi načelnici Unsko-sanskog kantona i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić zbog dodjele mandata izabranom načelniku opštine Velika Kladuša Fikretu Abdiću.

– Smatramo da ne treba da dobije sertifikat i bude načelnik Velike Kladuše, ne treba da sjedi sa nama i njemu je mjesto negdje drugo, jer je riječ o ratnom zločincu – izjavio je Fazlić.

Avdić je rekao da traži sud javnosti i da će sve biti poznato na promociji njegove knjige u kojoj je tačno navedeno šta su odluke pravosuđa BiH i Hrvatske.

Novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je da su stvarane nepotrebne tenzije u vezi sa ovom lokalnom zajednicom u kojoj su provedeni demokratski izbori, te izrazio nadu da će sa današnjim danom napokon prestati širenje negativnih, a krenuti širenje pozitivnih primjera zajedničkog života.

– U Srebrenici su se odvijali demokratski izbori, građani su rekli svoje, a mi smo danas tu da to sve potvrdimo. Učinićemo sve da Srebrenica kao grad vrati dostojanstvo, da se pokrene ekonomija, te da stvorimo sve uslove da građani u ovoj lokalnoj zajednici žive prosperitetnije – rekao je Grujičić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je, govoreći o prioritetima, istakao da Gradska uprava ima novu unutrašnju organizaciju, da predstoji usvajanje budžeta grada za 2017. godinu i niz pojedinačnih odluka.

– Prvo nam slijedi konstituisanje Skupštine grada i očekujem da ćemo nakon 21. novembra imati konstituisanu Skupštinu – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da će nastojati dogovoriti širu koaliciju u gradskoj skuštini kako bi aprovodio brojne projekte u pravcu stvaranja lijepog modernog grada, kao i raditi na zaštiti od poplava.

– Bijeljina je drugi grad po veličini u Republici Srpskoj i jedan od rijetkih u kojem se broj stanovnika povećava. To podrazumijeva da ima puno toga što bi se trebalo uraditi i iskoristiti ljudski potencijal kako bi se grad mogao razvijati u pozitivnom pravcu – rekao je Mićić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kaže da sa zadovoljstvom prihvata mandat na dobrobit svih građana ovog grada.

– Nažalost, od odlazeće uprave nema se ništa povoljno čuti. Nakon gubljenja izbora odlazeći gradonačelnik potpisao je 92 rješenja na neodređeno vrijeme tako da grad Trebinje ima više od 220 zaposlenih viška u odnosu na Zakon o loakalnoj samoupravi Republike Srpske – rekao je Petrović.

Na lokalnim izborima, održanim u 130 opština i 10 gradova u BiH, te Brčko distriktu, izabrana su 3.093 nosioca mandata, od kojih su 2.251 ili 81,50 odsto muškarci, podaci su CIK-a.

CIK BiH potvrdio je 1. novembra, u zakonskom roku, rezultate lokalnih izbora u BiH za sve opštine i gradove osim za Stolac u kojem su izbori prekinuti na dan njihovog održavanja zbog nekoliko incidenata na biračkim mjestima.

Izbori ni ove godine nisu raspisani za grad Mostar, budući da je Ustavni sud BiH još 2010. godine proglasio neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koji se tiču izbora u ovom gradu.

Od prestanka važenja tih odredaba, 18. januara 2012. godine do danas nije postignut dogovor koji bi omogućio izmjene zakona i održavanje izbora u Mostaru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.