BiH smanjuje broj vojnika i vojnih lokacija

518

Ministarstvo odbrane BiH nakon sedam godina zastoja uputilo je Predsjedništvu BiH usaglašeni dokument Pregled odbrane, kojim je predviđeno smanjenje broja lokacija perspektivne nepokretne vojne imovine.

– Pregled odbrane u skladu sa smjernicama Predsjedništva BiH definisao je da broj lokacija sa 63 bude smanjen na 57 – kazala je ministarka odbrane BiH Marina Pendeš.

Ona je dodala da je Ministarstvo odbrane ovaj pregled napravilo na temelju smjernica Predsjedništva BiH, te da su se prilikom izrade svi nečega odrekli da bi svi dobili.

– Ne može da se kaže da je samo neko dobio nešto. Pregled govori o viziji Oružanih snaga za idućih 10 godina, čiji je sastavni dio plan modernizacije OS BiH. Sastavni dio je i odluka o smanjenju broja lokacija sa 63 na 57, smanjenju sa 10.000 na 9.200 aktivnih vojnika, aktivne rezerve sa 5.000 na 4.600 rezervista. Dokument je u potpunosti usaglašen – kazala je Pendeševa.

Podsjećamo, Pregled odbrane blokiran je još 2009. godine, a sedam godina kasnije trebalo bi da bude i konačno usvojen. Plan je bio da se to desi do kraja novembra ove godine, kako je tražilo i predvidjelo Predsjedništvo BiH.

Pretpostavke za to stvorene su nedavnim dogovorom Predsjedništva, koje je dalo smjernice za nastavak i završetak ovog dokumenta, važnog za napredak zemlje ka članstvu u NATO.

Pregled odbrane formalno bi trebalo da obezbjedi mehanizme povećanja efikasnosti Oružanih snaga BiH, za šta je delegacija NATO-a već izvjesno vrijeme posebno zainteresovana. U sklopu modernizacije OS BiH u narednih 10 godina trebalo bi da bude kupljeno nekoliko helikoptera, kao i motornih vozila, poput kombija za prevoz hrane, ljudi i sredstava.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA