Asad: Sirija je kao Srbija, moj je otac bio prijatelj Tita

1227

Bašar al-Asad očekuje da će vladati Sirijom najmanje do 2021., uprkos građanskom ratu koji razara njegovu zemlju, rekao je sirijski predsjednik u razgovoru sa stranim novinarima u Damasku.

U razgovoru objavljenom u Nju Jork Tajmsu, Asad je isključio bilo kakve političke promjene prije vojnog rješenja sukoba i istakao da će ostati na dužnosti najmanje do kraja svog trećeg sedmogodišnjeg mandata 2021.

Asad: SAD stoji iza rata, priča o meni kao “lošem momku” je spin

Asad je “zračio samouvjerenošću i otvorenošću” u razgovoru u kojem je optužio SAD da stoji iza rata i aktivno podupire “Islamsku državu” i ostale terorističke grupe.

– Ja sam na svim naslovnicama, loš predsjednik, loš momak koji ubija dobre momke – rekao je Asad.
– Znate da je to spin. Pravi razlog je svrgavanje vlade koja ne odgovara američkim kriterijumima – dodao je.

Asad ipak ističe da je spreman na dijalog, čak i sa SAD-om.
– Ali to ne znači odustajanje od svog suvereniteta i pretvaranje Sirije u banana državu – rekao je.

Asad je na konferenciji dodao da uživa potporu lokalnog stanovništva, čak i od ljudi koji se ne slažu s njegovom i politikom vladajuće stranke Baat, ali se boje alternativne ekstremističke vlasti i kolapsa zemlje.

“Moj otac je bio prijatelj s Titom”

Asad je dao i intervju za srpsku “Politiku” u kojem je rekao da u Siriji jako dobro znaju da je Srbija prošla kroz sve što sada prolazi Sirija.

– Poslije kurtoaznih riječi na početku razgovora, predsjednik Asad me je podsjetio na dugogodišnje prijateljstvo njegovog oca s maršalom Titom, na prijateljstvo naroda Sirije i Jugoslavije, a sada na prijateljstvo Srbije i Sirije – rekao je novinar Politike Miroslav Lazanski u jučerašnjem broju tog lista.

Dodao je da mu je kućna vrata otvorio lično Asad i pozdravio ga s “Dobrodošao, prijatelju”

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA