Zemljina “bliznakinja” prekrivena okeanima i možda “živa”

516

Francuski naučnici izveli su nove proračune oko veličine Proksime b, jedne od planeta naše najbliže zvijezde, koja je postala najvjerovatniji kandidat za pronalazak života u svemiru.

Nedavno otkrivena planeta Proksima b, koja se nalazi u orbiti nama najbliže zvijezde, mogla bi da bude prekrivena okeanima.

Međutim, naučnici nisu sigurni da li su njihovi najnoviji proračuni u vezi sa veličinom i svojstvima planete nazvane ‘druga Zemlja’ dobra ili loša vijest za one koji se nadaju da će se čovječanstvo u dalekoj budućnosti preseliti na nju.

Prisustvo vode moglo bi da znači da je Proksima b stjenovita planeta s okeanima, baš kao i Zemlja, ali i da je riječ o planeti koja je u potpunosti prekrivena okeanom.

Proksima b se nalazi na 7,5 miliona kilometara od svoje zvijezde Proksime Kentauri, što iznosi otprilike desetinu udaljenosti Merkura od Sunca, ali ta udaljenost ne bi trebalo da bude prepreka zadržavanju vode na površini.

Proksima Kentauri je manja od Sunca i oko 1000 puta slabija, a astrofizičari francuskog instituta CNRS kažu da se “Zemlja 2.0” nalazi u orbiti koja joj omogućava da se voda zadrži na površini, zbog čega nije isključeno da je riječ o nastanjivoj planeti.

Astrofizičari su izračunali da poluprečnik planeta iznosi između 0,94 i 1,4 poluprečnika Zemlje, a sa 1,3 Zemljine mase, planeta vjerovatno na površini ima vodu u tečnom stanju, zbog čega na njoj mogu da postoje vanzemaljski oblici života.

Ipak, tek kada se potpuno izmjeri polupečnik planete, znaće se kako ona izgleda. Naučnici imaju teorije za maksimalnu i minimalnu procjenu.

Prema jednoj je planeta izuzetno gusta i voda na površini bi vjerovatno zauzela 0,05 odsto njene mase.

Prema drugom scenariju, Proksima b je pola vodeni svet, a pola stjenoviti, odnosno prekrivena slojem okeana dubokim do 200 kilometara.

Iz CNRS-a kažu da bi u tim ekstremnim uslovima planetu mogao da prekriva tanak sloj atmosfere, zbog čega bi Proksima b mogla da bude potencijalno nastanjiva.

Proksima Kentauri udaljena je od sunčevog sistema četiri svjetlosne godine, a sa trenutnim raketnim pogonima i dalje je prilično nedostižna. Ipak, ove godine bilo je moguće vidjeti najave projekata za razvoj brzih i sićušnih robotskih letjelica, koje bi u teoriji do kraja vijeka mogle da dođu do te planete.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA