Zašto neko ima tako apsurdno čudne trbušnjake?

1062

Zaista, u čemu je poenta?

Joj da je nama imati takve iscrtane trbušnjake! Kakve – ravne, kvrgave, nakošene, simetrične, asimetrične…. Zaista? Toliko istih mišića, a tako različit izgled! Jeste li to ikada primijetili?

To je jako dobro primijetio voditelj rubrike Fitness na Men's Healthu BJ Gaddour koji je jednom osvanuo i na njihovoj naslovnici i dok su se mnoge žene divile njegovom torzu, mnogi muškarci primijetili su nešto neobično. Njegove totalno čudne trbušne mišiće. Nakošene i totalno asimetrične.

Ta je njegova slika potom pokrenula lavinu komentara koja je žudjela za pravim odgovorom, zašto mišići koji bi trebali izgledati isto ne izgledaju tako, odnosno, kako je moguće da toliki broj ljudi ima tako različite trbušne mišiće, a što nije nužno vezano samo uz vrstu sporta/rekreacije kojima se bave.

O tome su mediji pitali kanadskog stručnjaka za fizikalno vježbanje Deana Somerseta koji je pojasnio kako svaki muškarac bez obzira na slične karakteristike ima različitu bradu, dužinu prstiju, boju kose (i sve ostao), a stvar je genetskog nasljeđa. Isto, dakle, dobijamo i kada pričamo o mišićima pa ako su vaši preci bili prilično fit i vi ćete puno lakše doći do isrctanih mišića. I naravno, ukoliko će vaš organizam imati mali postotak masti, toliko će se oblika i vidjeti na vama. A kakvi će ti oblici biti to naravno opet zavisi od toga koliko često vježbate, s kakvim opterećenjima, a što je ono na što možete uticati vi.

mh-abs-different-bj-520inline– Međutim, tu su i stvari na koje nećete moći uticati jer se radi o kombinaciji veličine vaše trbušne šupljine odnosno mišića koji su tamo smješteni te dužine tetiva s kojima su povezani – objasnio je Somerset.

Poenta je i u onom pravom trbušnom mišiću

Pravi trbušni mišić pruža se sa obe strane centralne linije, od donjeg otvora grudnog koša do preponske kosti – koji može biti kraći ili duži zbog čega opet zavisi kako će sve ostale grupe trbušnih mišića biti smještene.

Momci koji izgledaju kao da spavaju s teškim trgovima možda nikada nisu ni primili jedan u ruke, ali imaju lude sreće pa imaju ispupčenije mišiće, ne zato što na njima posebno rade, već zbog genetike.

absZato svi oni s mišićima koji izgledaju više kao pločice, a ne kvrge, često moraju raditi puno napornije i rješavati se već postotka masti kako bi ih uopšte izvukli na “svjetlo dana”, a onda na scenu stupaju i tetive o kojima ovisi hoće li mišići s kojima su spojeni biti zbijeniji ili rašireniji.

Dakle, nije baš da nekako možete promijeniti tu genetiku, čak i ako zaista imate mišiće koji su prilično čudni, kao BJ Gaddourovi. Jer i kod njega je stvar čiste genetike – takvi su kavi su, i tu nema neke velike evolucione priče. Jednostavno, to je karakteristika njegovih predaka i on će je genetski prebaciti na svoje sljedeće naraštaje.

Međutim, ako vam se vaši mišići do kojih ste s toliko truda došli sada ne sviđaju – postoji način. Dobro osmišljen trening.

Npr, ako želite dobiti nagnuti torzo i mišiće po dijagonali, bacajte loptu na redovnoj bazi pa će se mišići razvijati više samo s jedne strane pa će se tako i “pomicati” na vašem trbuhu.

A ukoliko želite da vam se ocrtavaju kao i na profesionalnim body builderima radite puno više kraćih pokreta s većim opterećenjem, odnosno, budite kao i oni pa kraj svake serije, bilo koje vježbe, završite s dodatnim naporom, stegnite svoje trbušne mišiće do maksimu i tako izdržite kratko prije krenete s drugom vježbom i takvim završetkom.

Doduše, lifteri tako vježbaju jer moraju imati dobru kontrolu disanja i super snažan trbušni zid kako bi mogli odraditi sve one ostale vježbe koje obični vježbači vjerovatno nikada ne rade.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA