Zakon muči oldtajmere (VIDEO)

1236

Iako se oldtajmeri voze svega 15-tak dana u godini, u BiH ove automobile je potrebno registovati svake godine. Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH je predvidio da se oldtajmeri mogu registrovati trajno, ali je sve ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Naime, uprkos brojnim inicijativama podzakonski akti nikada nisu doneseni, objašnjava Zoran Pavlović, vlasnik Folksvagen “bube” iz 1953. godine.

Pavlović dodaje da za veliki broj ovakvih vozila registracija, zbog velike kubikaže, skuplja od registracije novih automobila.

– Ono što je problem , što ne možemo da riješimo u BiH je postupak trajne registracije , npr u Hvatskoj postoje posebne tablice i poseban postupak koji je zove registracija istotijskih vozila. Mi živimo u društvu u kojem ako nešto ne izazove protest na ulici onda to administraciju uopšte ne interesuje – smatra Pavlović.

Svi podzaknoksi akti koji se donose na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja su u nadležnosti Ministarstva komunikacija i transporta BiH, objašnjavaju u Vladi RS. Iz nadležnog ministarstva u Srpskoj poručuju da su uradili sve što je bilo u njihovoj moći ,te da je sada sve na bh institucijama.

– U toku je izrada izmjene pravilnika o registraciji. Ministarstvo saobraćaja I veza sa svojim predstvanicima aktivno učestvuje u radu na tome na državnom nivou. Mi smo uradili sve , održali satsanke , dali sugestije . očekujemo u nekom doglednom vremenu da bi se taj pravilnik mogao donijeti – izjavila je Nataša Kostić iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH dobili smo pismeni odgovor da se upravo sprovode aktivnosti na pripremi Pravilnika o registraciji oldtimer vozila. Pravilnik bi trebao biti spreman nakon objave Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, čime bi ministar bio ovlašten da donese poseban pravilnik. Sve treba da bude usklađeno sa odredbama FIVA standarda, prema kojima će biti propisano razvrstavanje svih oldtimer vozila u propisane kategorije, objasnjavaju u ministarstvu.

Istim propisom bi trebao biti regulisan i postupak izdavanja identifikacione isprave za oldtimer vozila, potrebna dokumenta uz zahtjev, kao i izgled registarskih oznaka. Sve bi trebalo biti zavrseno u prvom kvartalu naredne godine, navode iz nadležnog ministarstva.

Ivana LJubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA