Treća runda: Večeras posljednja debata Tramp-Klinton

665

Američki predsjednički kandidati Donald Tramp i Hilari Klinton suočiće se večeras u trećoj i posljednjoj, predsjedničkoj debati u trci koja se više bavi seksualnim skandalima i nekadašnjim imejlovima nego političkim stavovima i prijedlozima.

Debata u Las Vegasu je posljednja šansa republikanca Donalda Trampa da promeni smjer trke u kojoj sve više zaostaje za svojom rivalkom iz Demokratske partije Hilari Klinton.

U večerašnju debatu Tramp i Klinton ulaze s različitim motivima pa se očekuje i različit pristup. Tramp će vjerovatno ponovo agresivno krenuti na rivalku s optužbama o spornim mejovima dok je bila glavna sekretarka, bliskosti s Vol stritom i dugim spornim pitanjima iz njenih 30 godina u javnosti za koje tvrdi da nisu imale nikav pozitivan doprinos.

Klinton će vjerovatno krenuti defanzivno s povremenim provokacijama koje bi kao i prethodne dvije debate trebalo da ometu tok Trampove argumentacije. Dosta zavisi i od toga za kakvu se strategiju opredijelio njen štab – da li da do izbora 8. novmebra brani stečenu prednost ili da pokuša da poveća razliku čime bi odnijela ubjedljiviju pobjedu, ali i pomogla svojim stranačkim kolegama u izborima za Kongres i Predstavnički dom za koje se glasa kad i na predsjedničkim izborima.

Demokrate žele da Klinton predstavi pozitivnu viziju zemlje u trenutku dok se izbori vrte oko optužbi za seksualne napade i neiskrenost, dok republikanci kažu da Tramp treba da se fokusira na svoju populističku poruku protiv establišmenta i skrene pažnju s kontroverzi oko svog odnosa prema ženama i spora s drugim republikancima, navodi Vol strit džurnal.

Tramp je u prve dvije debate ostavio relativno povoljan utisak dok je napadao Klitnon po pitanju međunarodnih trgovinskih sporazuma i ekonomskih pitanja, ali je ona uspijevala da promijeni ton razgovora napadima na rivalove poslove, odnos prema ženama i radikalne stavove o imigraciji.

I republikanci su svjesni da njihov kandidat nije pretjerano disciplinovan i strahuju da bi opet mogao da nasjedne na provokacije Hilari Klinton.
– Svaki put kada ona baci udicu, on nikada ne razočara i uhvati se za nju – rekao je Maden.

Iako je večerašnja predsjednička debata Trampova najbolja šansa da preokrene trku, malo je vjerovatno da će se to desiti. Vol strit džurnal navodi da politikolozi ocjenjuju da će to biti težak zadatak pošto debate obično nisu prekretnica u predsjedničkoj trci.

Uoči prve debate krajem septembra Tramp je malo zaostajao za Klinton, ali je njeno uspješnije veče u raspravi povećalo prednost, da bi se položaj Trampa dodatno pogoršao s pojavom video snimka na kojem kaže da može da nekažnjeno da seksualno spopada žene zato što je zvijezda.

Pad Trampove popularnosti je nastavljen poslije neubjedljivog nastupa u drugoj debati i razvoja u skandalu sa seksualnim napadima pošto su se javile nove žene koje ga optužuju za napade u prošlosti. Na razliku u anketama između Trampa i Klinton nisu bitnije uticali ni neugodni mejlovi šefa njenog izbornog štaba Džona Podeste koje je objavio Vikiliks.

Ankete sada u Klinton u prosjeku daju prednost od preko sedam odsto, dok je kladionice daju oko 82 odsto šanse za pobjedu.

Juče objavljena anketa Rojters/Ipsis daje Klinton prednost od četiri odsto, dok joj Blumbergova anketa daje prednost od devet odsto. Anketa El-Ej tajmsa, koja je Trampu dosad davala značajnu prednost, sada kaže da je trka izjednačena.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA