Usvojen Nacrt rebalansa budžeta (VIDEO)

611

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su Izvještaja o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci tekuće godine, te Nacrt rebalansa budžeta grada za 2016. Izvršenje polugodišnjeg budžeta je ostvareno prema planu, a rebalansom će godišnji budžet biti manji za oko 300 hiljada maraka od planiranog.

U gradski budžet se u prvoj polovini godine slilo više novca nego što je potrošeno. Ostvarena budžetska sredstva su 4 miliona 715 hiljada maraka. Toliko je i bilo planirano, tako da je izvršenje tačno 50 odsto od Plana godišnjeg budžeta.

– Ukupni rashodi su četiri miliona 74 hiljade maraka što je 43 odsto. Sporije su rasli od rasta ukupnog prihoda, a to je rezultiralo suficitom u budžetu za prvih šest mjeseci od 641 hiljadu KM – rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija.

Gradska uprava je uvidjela da budžet neće biti izvršen u dijelu prodaje zemljišta koje je planirano do kraja godine u iznosu od 300 hiljada maraka. Bilo je prihoda na drugim pozicijama, tako da će izvršenje budžeta biti manje za oko 115 hiljada maraka. Zato je predložen Nacrt rebalansa godišnjeg budžeta, koji je Skupština i usvojila.

– Narednih 15 dana će trajati Javna rasprava. Mi ćemo u skladu sa budžetskim kalendarom usvojiti rebalans budžeta za 2016. i Nacrt budžeta za 2017. godinu – dodao je Samardžija.

Neuobičajeno kratko trajala je ova sjednica, sve se usvajalo bez odborničkih rasprava. U sali su se zadržali 30-ak minuta, a za to vrijeme usvojene su još i Informacije o funkcionisanju javnih komunalnih preduzeća, o stanju u oblasti informisanja, zapošljavanja boračkih kategorija, smještaju u prihvatnim i alternativnim stanovima. Pripremljeni materijali su kvalitetni, Izvještaji dobro urađeni i to bi mogao biti dodatni razlog za izostanak rasprave na sjednici, smatra gradonačelnik. Odbornici opozicije, kako na sjednici, tako i nakon nje, za komentare nisu bili raspoloženi.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA