“Trenteks”: Podijeljeni otkazi, slijedi štrajk (VIDEO)

611

Uprava trebinjske tekstilne fabrike “Trenteks” danas je podjelila otkaze radinicama na određeno vrijeme. Ostatak radnika koji su zaposleni na neodređeno, solidarišu se sa koleginicama i ne žele da nastave proizvodnju.

Saveta Miskin, sada već bivša radnica trebinjskog “Trenteksa dobila je danas otkaz, nakon više od trideset godina rada u tekstilnoj industriji. Do penzije ima nešto više od godinu dana, ali poslodavac joj je rekao da je neradnik i da više nije potrebna ovom preduzeću. Imala je ugovor na određeno vrijeme.

– Radim od osamdesete, provela sam tridesettri godine i evo ne znam koliko mjeseci, dobil sma otkaz i zahvaljujem se ko je uperio prstom u mene da kaže da sma ja neradnik, ima većih neradnika od mene. Ja se ne stidim nego sam ponosna na ovo što danas kažem – koliko imate do penzije – imam godinu i tri četiri mjeseca, ne znam tačno – priča nam Saveta.

U “Treneteksu” trenutno je zaposleno 39 radnika na neodređeno vrijeme, ali se one solidarišu sa svojim otpuštenim koleginicama i neće nastaviti proizvodnju dok se sve nevrate na psoao.

– Šta očekujem? Evo kao što vidite naše kolegice koje imaju na određeno ugovor, koji je istekao prošle sedmice, one su jutros tu prozvane da dođu po svoje radne knjižice. Nas je 39 koje imamo na neodređeno i mi tražimo svoja prava, svoje radne knjižice. Međutim, nama kažu da je teže sa nama raskinuti ugovor, nego sa ovima što je već istekao i mi se solidarišemo sa našim kolegicama naravno – rekla nam je Slobodanka Pikić, radnik na neodređeno vrijeme “Trenteks” Trebinje.

Niko iz Uprave preduzeće nije htio stati pred kameru. Zanimnljivo je da uprava “Trenteksa ” otpušta radnice koje imaju po deset, dvadeset i više godina iskustva, a još uvijek stoji raspisan konkurs za prijem novih radnica. Sve radnice su složne da ne žele raditi po osmanaest, dvadeset časova, nego da žele zakonsko radno vrijeme.

Iako su im radne norme bile izuzetno visoke, kažu da je proizvodnja to ispunjavala u 95 odsto slučajeva. Ako uprava ne usliši njihove zahtjeve, presaviće tabak i tužiti rukovodstvo.

Nebojša Kolak

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA