U susret festivalu girare “Guitar Fest 2016.” (VIDEO)

839

U organizaciji Udruženja građana za promociju i razvoj muzičke umjetnosti održaće se Prvi međunarodni festival gitare. Mladi gitaristi i muzičari iz Istočnog Sarajeva, ali i iz cijele BiH i regiona, kao i renomirani izvođači i profesori će kroz druženje, razmjenu iskustava i interakciju učesnika i publike nastojati da postanu važan dio kulturne lične karte Istočnog Sarajeva.

– O ovom festivalu koji bi bio festival gitare, ali ne samo gitare nego i muzike smo sanjali. To je bio naš san dugo godina. Nakon mnogo truda i rada, evo taj san počinje da se ostvaruje. Festival će biti sutra i svečano otvoren. Naš cilj je okupljanje izvođača, predavača, graditelja instrumenata, kompozitora i svega što je vezano za gitaru kao instrument – rekao je Vojislav Ivanović, direktor i organizator festivala.

Više od 60 takmičara, kako iz BiH tako i regiona, učestvovaće na ovom festivalu. Takođe, osim koncerata i takmičenja, festivalski program uključuje i izložbe, promocije i predavanja.

– Očekuju nas tri koncerta. Trio Balkan Strings 28.oktobra, Maroje Brčić 29.oktobra i 30.oktobar je rezervisan za finalist revijalnog takmičenja. Takođe, u edukativnom dijelu programa imamo majstorske radionice, sedam predavača iz cijele BiH držaće preko 100 časova individualnih. Imamo prijavljenih preko 60 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Takođe, imaćemo izložbu gitara ručne izrade sarajevskog reditelja Slavka Mrdalja, kao i prodajnu izložbu autorskih izdanja Vojislava Ivanovića – pojasnila nam je Aleksandra Ivanović, sekretar i portparol festivala.

Stručni žiri sastavljen od istaknutih gostiju festivala takmičarima će dodijeliti prvu, drugu, i treću nagradu kao i nagradu “Laureat Guitar Fest”. Publika će imati priliku da dodijeli nagradu “Glas publike Guitar Fest 2016.”

Marko Tešanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA