Tajna Francuske vitkosti i elegancije

600

Šta je potrebno da biste imali vitkost Francuske dame?

Turisti se često pitaju kako Francuskinje uspijevaju uvijek da budu tako zgodne i elegantne s obzirom na povećane količine sira i čokolade koje konzumiraju svakodnevno, naravno uz omiljno vino. Ta činjenica još više iznenađuje kad je poznato da nisu opsjednute dijetama ili teškim treninzima u teretani. Njihova tajna je jako jednostavna, a odnosi se na stav prema hrani koji se njeguju od djetinjstva, piše Bright Side.

Njihove navike bi mogle usvojiti i dame sa naših prostora, pa vam predstavljamo koje su to navike koje neguju.

1. Hrana je svetinja

Ovo je sigurno najveća tajna svake Francuskinje. Na hranu se glesa s poštovanjem što znači da svaka konzumacija brze hrane ne dolazi u obzir. Francuzi su opsjednuti hranom ali oni uživaju u njenoj ljepoti i kvalitetu, a količina koja se unosi nije pretjerano velika. Francuskinje vole odlaziti na ručkove u restorane i male kafee gdje uživaju u dobrom društvu i u dobrim vinima.

2. Francuskinje biraju kvalitet

Francuskinje vole najbolje i najsvježije. Hranu biraju po principu skupo i kvalitetno. Uvijek će imati nekoliko komadića tamne čokolade ili lagani kolač, nego neki veliki i jeftini sladoled. Takođe, uvijek će radije odabrati svježu ribu nego neku jeftiniju piletinu nepoznatog kvaliteta.

3. Pribor će spustiti na sto

Nakon što počnu ručati ili večerati, s vremena na vrijeme će pribor spustiti na sto. Uvijek će jesti polako, s guštom će uživati u svakom zalogaju, a pauze od hrane će koristiti za razgovor s osobom ili osobama koje su za njenim stolom.

4. Zadovoljstvo neće uskratiti

One jako dobro znaju šta je masna hrana, kao i da u dobroj formi neće ostati ako više puta budu konzumirale kroasane i svježi hleb. Svakako sebi neće ukrasti takav užitak. Bolje je sebi dopustiti da pojedu malo od onog što vole, nego bilo šta. Francuskinje sebi zadovoljstvo neće ukrasti. Zašto se mučiti? To će vas samo dovesti do toga da ćete jedan dan potpuno popustiti, a s tim se stvara osjećaj krivnje što niko ne želi.

5. Francuskinja dobro varira između umjetnosti i ravnoteže

paris-street-style-2016-banner-1Pored navedenog, one jako dobro znaju što znači udovoljiti sebi, a što znači pretjerati. Ako žele ostati u formi, sigurno neće svaki dan jesti kolače, sir ili hljeb. Ne uskraćuju svoje zadovoljstvo, ali znaju da vitkost mogu održati samo uz umjerenost i ravnotežu. Na primjer, tokom dana možete pojesti komad torte, ali onda za večeru neka budu pureća prsa i salata. Sutra se recimo možete počastiti čokoladom, a prekosutra sirom uz vino, a orasima dan poslije.

6. Previše šećera i soli nije za njih

Frncuska jela poznata su po svojoj eleganciji ukusa, a ako sadrže začine, to je samo zato da se ukaže na njihov prirodan ukus i miris sastojaka. Francuskinje od djetinjstva uče da gdje god nečeg ima previše, to nije za njih. Umjesto preslatke ili prekremaste torte radije će odabrti neki voćni kolač sa laganijim sastojcima, isto kao što će izbjegavati i presoljene namirnice.

7. Francuskinja će se strpiti do večere

Između dva obroka možda će popiti čašu kafe ili pojesti kolač, ali neće pretjerati sa unosom. Radije će pričekati i pojesti dobar komad mesa sa salatom.

8. Uvijek će jesti za lijepo dekorisanim stolom

Francuskinje će s užitkom sjesti za lijepo postavljen sto. One ne jedu za radnim stolom ili stolom u uglu. Duge pauze na poslovima u Francuskoj su česte.

9. Aktivnost je način života, a ne način na koji će se izgubiti kilogrami

downloadAktivne zabave su sastavni dio francuske kulture. Francuskinje obožavaju planinarenje, igrati tenis, skijati, trčati, a takođe vole i puno da šetaju. Sve je to njihov način života, a ne očajnički način da bi iz sebe izbacile hranu koju su prije toga konzumirale u pokušaju da postignu savršenstvo. Francuskinje su uvjerene da takvo razmišljanje loše utiče na njihovo zdravlje.

10. Francuskinje se zbog grešaka ne kažnjavaju

Svi smo mi ljudi koji ponekad volje sebi da udovolje. Ako i pretjeraju, Francuskinje se ne prepuštaju očaju i ne kažnjavaju jer su dan ranije pojele nešto više nego što to inače rade. Francuskinje smatraju da svakodnevno brojanje kalorija dovodi do depresije. Zato hranu tretiraju kao zadovoljstvo, ali kao što je već navedeno, paze na umjerenost i ravnotežu.

Moje dame, ovo je sva umjetnost.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA