SzP nastavlja čistku u vlastitim redovima!

1168

Savezu za promjene, nakon katastrofalnog rezultata na izborima, ostalo je samo da svoj naziv opravda kroz unutarstranačka kadrovska raubovanja! Kako stvari stoje, SDS je već krenuo sa “sječom”, u stopu ga prati ga PDP, dok u NDP-u i sami odlaze!

Najagresivniji u unutarstranačkim promjenama je svakako SDS. Najveća opoziciona stranka već je napravila presedan, ostala je bez predsjednika koji se povakao zbog lošeg izbornog rezultata, što je u Srpskoj prava rijetkost.

Dojučerašnjeg lidera SDS-a Mladena Bosića naslijedio je potpredsjednk stranke i šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica koji je najavio ozbiljne promjene. Prve su se i desile, saradnja je otkazana sekretaru stranke Vladislavu Babiću i savjetnici za medije Jeleni Dabarčić, koja se ubrzo nakon smjene iščlanila iz SDS-a.

bosic

– Ovo su ozbiljne promjene. Iako se mogu čuti komentari da je lako izbacivati po Banjaluci, gdje je SDS tek peta stranka po broju glasova, Babić i Dabarčić, zajedno sa visokim funkcionerom Ognjenom Tadićem bili su glavna prepreka da ova stranka „prodiše“, ne samo u Banjaluci, nego čitavoj Krajini – rekao nam je jedan od članova GO SDS Banjaluka.

Sam Tadić podnio je ostavku na sve stranačke funkcije, potpredsjednika stranke, predsjednika Regionalnog odbora SDS-a za izbornu jedinicu tri te člana Glavnog odbora stranke u Banjaluci. Nakon razvlašćivanja pomenutog trojca u Banjaluci, kako tvrde izvori portala SrpskaCafe, slijede nove čistke.

– Na poziciji svakako neće ostati ni predsjednik GO SDS Banjaluka Predrag Vulin, koji je obezbjedio odbornički mandat ali će ostati zapamćen da je u političkoj karijeri napravio samo dva najslabija rezultata ove stranke u Banjaluci i ništa više. Nakon njega raspustiće se odbor u ovom gradu te slijede značajne promjene – navodi on.

Razloga za zabrinutost, pored rukovodstva u Banjaluci, imaju i mnoge druge opštine. Prema saznanjima portala SrpskaCafe na udaru će biti Prnjavor na čelu sa dosadašnjim predsjednikom GO SDS i načelnikom Sinišom Gatarićem, zatim Gradiška, raspuštanje stranačkog odbora u Zvorniku ali i obračun na istoku Srpske sa „strujom“ delagata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Darka Babalja, o čemu će naš portal detaljnije pisati u narednim danima.

I PDP raspušta stranačke odbore

Raspuštanja i promjene u određenim stranačkim odborima najavio je i predsjednik PDP-a Branislav Borenović. On ne smatra izborni rezultat lošim za svoju stranku, ali naglašava da 63 hiljade osvojenih glasova nisu ravnomjerno raspoređeni te da će u narednom periodu analizirati koji su odbori podbacili.

Branislav Borenović, lider PDP-a
Branislav Borenović, lider PDP-a

– Interesantno je da smo u Bijeljini i Trebinju osvojili 11 723 glasa, a u Banjaluci, Doboju, Zvorniku i Prijedoru samo 11 400. Treba naglasiti da u Bijeljini i Trebinju postoji 140 000 birača, a u ova četiri grada njih 400 000. Za desetak dana biće održana sjednica Glavnog odbora PDP-a i mi smo već preduzeli neke mjere – naveo je Borenović dodavši da će uslijediti i raspuštanja i promjene u određenim odborima ali i da ima dvadesetak gradskih i opštinskih odbora koji zaslužuju sve pohvale.

Potpredsjednik PDP-a Slaviša Marković potvrdio je da je donesena odluka o raspuštanju opštinskog odbora ove partije u Pelagićevu, te da odmah slijede promjene i u odboru u Vlasenici.

Dok u SDS-u i PDP-u stranački vrhovi raspuštaju opštinske odbore, u NDP-u oni odlaze sami. Tako su prošle sedmice članovi GO NDP Trebinje, njih 32 podnijeli neopozive ostavke na članstvo u ovoj partiji, čime je trebinjski NDP prestao sa radom u ovom gradu.

Iz NDP-a idu sami

Bio je to rezultat istrajavanja predsjednika stranke Dragana Čavića na odluci da NDP u Trebinju po svaku cijenu mora podržati PDP-ovog kandidata za gradonačelnika ovog grada Slavka Vučurevića, sa kojim je ova stranka na čelu sa donedavnim predsjednikom NDP-a u Trebinju Slobodanom Šarabom godinama u izuzetno lošem odnosu.

šaraba

– Čavića odluka da nekoliko dana pred lokalne izbore raspusti trebinjski NDP dovela je do pometnje kod birača i simpatizera ove političke opcije, i to je jedan od razloga zašto NDP nije dobio nijedan mandat u novom sazivu Skupštine grada. Smatram da nepodržavanje kandidature Vučurevića nije bio dovoljno valjan razlog da se raspusti trebinjski odbor, jer ni Bosić nije raspustio odbor u Foči pošto nisu podržavali kandidata SzP-a, kao ni Borenović u Prnjavoru. Samo je Čavić to uradio – istakao je Šaraba i dodao da dojučerašnji članovi GO NDP Trebinje ostaju zajedno a da će Čavić najvjerovatnije sa nekim novim ljudima formirati NDP u ovom gradu.

Predsjednik stranke Dragan Čavić poručio je da neće podnijeti ostavku ali da će NDP ozbiljno pretresti vlastite redove.

cavic1

– Ne, nisam ponudio ostavku, jer nema razloga za to. Da vas podsjetim, ja imam obavezu prema 40.000 Banjalučana koji su dali podršku politici koju ja vodim. Imam obavezu prema činjenici da je NDP druga stranka po broju glasova u Banjaluci – istakao je Čavić i dodao da je NDP osvojio 40.000 glasova, 60 odborničkih mandata, da je izgubljena trka za gradonačelnika Banjaluke, i načelnike Šipova i Foče, a osvojen Šamac.

Odbijena Mihajlicina ostavka

Do značajnijih promjena neće doći ni unutar Srpske radikalne stranke RS, čiji je predsjednik Milanko Mihajlica ponudio ostavku, zbog lošeg izbornog rezultata, ali ju Izvršni odbor stranke nije prihvatio.

SRS RS je na oktobarskim izborima osvojio oko 11 hiljada glasova, 16 odbornika u 12 opština, te načelnika u opštini Rudo.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA