Šta čitaju Bilećani? (VIDEO)

761

Biblioteka „Vladimir Gaćinović“ u Bileći, osnovana je 1936. godine. Ova ustanova danas raspolaže sa 24.000 knjiga i sa više od 1.050 članova, čiji se broj iz godine u godinu povećava. Iako rade u teškim uslovima, u biblioteci ističu da svake godine nastoje da obogate knjižni fond sa bar tri do četiri stotine novih izdanja.

– Ima tu i dosta zastarjelog fonda i knjiga koje bi trebalo otpisati. Kad su u pitanju nova izdanja mi se trudimo da budemo uvijek u trendu, da nabavljamo ta neka nova, popularna izdanja, koja čitaoci traže. Možda bismo više voljeli da imamo malo više stručne literature, toga malo nedostaje, ali u principu trudimo se da budemo u toku sa novim izdanjima – objasnila je Irena Dunđer, bibliotekar u Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“.

Dobar dio knjiga biblioteka nabavili su i zahvaljujući donacijama vjernih čitalaca. Prije pet godina pokrenuta je akcija darivanja knjiga ovoj biblioteci, koja traje i danas. Ističu da su djeca njihovi najvjerniji čitaoci, ali za njima ne zaostaju ni srednjoškolci i stariji, odrasli Bilećani. Šta će najviše da se čita, kažu u biblioteci, uglavnom zavisi od profila samih čitalaca.

– Osnovci najviše čitaju lektiru, ali uz to oni su ti koji pored lektire koja im je obavezna čitaju i nešto što im je van programa. Posebno traže izdanja „Kreativnog centra“, koja su i vrlo edukativna i poučna. Srednjoškolci takođe čitaju lektire, ali i takozvanu „laganu“ literaturu, koju oni traže, a isto tako i adolescenti i odrasli najviše čitaju tu zapravo laganu literaturu – dodaje bibliotekar.

Iako još uvijek ima onih koji se radije odlučuju za čitanje nekog klaska, ozbiljna, kvalitetna književnost, kažu u bilećkoj biblioteci, u velikoj mjeri je zapostavljena. Ipak je više onih čitalaca koji se odlučuju za lagane naslove nekih domaćih i stranih autra.

– Od naših autora se recimo, od tih popularnih danas čita Vesna Dedić Milojević, Jelena Bačić Alimpić. Znači to je ta popularna literatura, onda od ovih serijala epskih poput Džorđa Martina „Igra prestola“, „Vampirska akademija“, ja je moram spomenuti, ali jeste. Nora Roberts, Sandra Braun, ti bestseleri su najčitaniji – kaže Dunđer.

Nedostatak stručne literature jedan je od problema bilećke Biblioteke „Vladimir Gaćinović“. Stručna izdanja kojima raspolažu uglavnom su zastarjela, pa zahtjeve čitalaca ove vrste literature za sada rješavaju pozajmljivanjem iz drugih biblioteka, a najviše iz Narodne univerzitetske biblioteke u Banjaluci. U bilećkim knjižarama pokušali smo da se raspitamo i koje knjige Bilećani najčešće kupuju, ali prodavci knjiga nisu željeli da govore o ovoj temu.

 Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA