Španija, napokon, dobija vladu

502

Deset mjeseci duga politička blokada Španije okončana je odlukom Socijalističke partije da dozvoli konzervativcu Marijanu Rahoju da formira novu vladu. Lider Narodne partije Španije dobiće, tako, drugi premijerski mandat.

Delegati saveznog odbora Socijalističke partije PSOE, odlučili su velikom većinom od 139 prema 96 članova da se uzdrže od glasanja o povjerenju novoj vladi. Time će se omogućiti Rahoju, koji je na vlasti od kraja 2011. godine da ovog puta formira manjinsku vladu. Rascjepkana Socijalistička partija poštedjela je Špance trećeg glasanja za godinu dana. Španija, kojom su decenijama naizmjenično vladali konzervativci i socijalisti, nikad nije imala koalicionu vladu.

Madrid nije uspio da potuče rekord u dužini perioda bez izvršne vlasti koji drži Belgija sa čak 589 dana čekanja na premijera, poslije izbora 2010. godine. Ovaj primjer ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda, a u pozadini su bile razmirice između Flamanaca i Valonaca.

U pat poziciji našla se i Italija poslije izbora februara 2013. godine. Berzanijeva Alijansa lijevog centra imala je većinu u Donjem domu, ali ne i u Senatu, a kako je za formiranje vlade bila potrebna većina u oba doma, Italijani su zapali u krizu izvršne vlasti, koja je okončana tek krajem aprila, imenovanjem Enrika Leta za novog premijera.

Da se bez vlade može kad se mora, pokazuju i drugi primjeri: Bosna i Hercegovina bila je u “interregnumu” 450 dana, Kambodža 351 dan, Irak 289 i Holandija 208 dana. Sa nedostatkom premijera suočile su se i druge zemlje: Hrvatska, Portugalija, Irak, Liban…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA