Softver “debelo” platili, a ne mogu da ga koriste

707

Novi informacioni sistem koji je Poresku upravu Republike Srpske (PU RS) koštao preko 10 miliona KM još nije u funkciji, a kada će biti… ne zna se.

PU RS je 2012. godine potpisala ugovor o nabavci i primjeni integrisanog informacionog sistema “SAP”. Licence za novi softver PU RS je nabavila od firmi “Sirius 2010” iz Banjaluke i “Program” iz Beograda u vrijednosti od oko 4,8 miliona KM, dok je posao primjene licenciranih softverskih rješenja vrijedan 4,7 miliona KM dobilo preduzeće “S&T”, takođe iz Beograda. Od tada do danas PU RS je na ime troškova ugradnje novog softvera potrošila dodatnih 1,1 milion KM.

Međutim, sistem još potpuno ne radi, a u PU RS odbijaju da kažu zbog čega i kada će novi softver da profunkcioniše.

Interesantno je da firma “Sirius 2010”, od koje je PU RS nabavila licence, nije poznata u Banjaluci, a nema čak ni svoj veb-sajt što je za IT firmu, kojoj je povjeren tako vrijedan projekat, neuobičajeno.

Prema podacima APIF, ovo preduzeće prošle je godine ostvarilo neto dobit od 689.881 KM, a ima dva zaposlena. Uvidom u registar preduzeća Okružnog privrednog suda Banjaluka saznali smo da je firma “Sirius 2010” osnovana 2007. godine, a osim za računarske djelatnosti registrovana je i za pomoćne djelatnosti u šumarstvu, popravku mašina, skladištenje robe, arhitektonske djelatnosti, odnose sa javnoću, oglašavanje i fotografske djelatnosti.

Domaći stručnjaci za IT tehnologije ne znaju za ovu firmu, a malo znaju i o SAP programu, osim da je jako složen.

– S obzirom da nemamo uvid u module softverskih aplikacija, nemoguće je definisati status takvog sistema. Osim samog softverskog rješenja, bitan je činilac i komunikacioni dio koji je u RS i BiH na niskom nivou, a može da sekundarno ugožava plan realizacije i integraciju sistema – kaže Slobodan Dragićević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije pri Privrednoj komori RS.

SAP koristi i NASA

Mediji su ranije pisali da je SAP program složen i da ga koriste velike kompanije kao što su “Microsoft”, “Coca Cola”, “Luftnasa”, ali i Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija – NASA.

U RS ga takođe koristi Elektrorivreda RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA