Snouden: Prate vas vlade i svjetske kompanije! (VIDEO)

594

Novinari ne mogu da pobijede tajne službe u borbi za privatnost uz pomoć tehnologije, već bi trebalo da se bore uz pomoć naslovnica novina. Ne možete da imate smislenu slobodu medija bez privatnosti, bez privatnog prostora ne možete da zaštitite svoje izvore.

Ovo je izjavio Edvard Snouden, bivši obavještajac, u ekskluzivnom onlajn intervjuu, koji je dao tokom razgovora za njemački Zidojče Cajtung.

Na pitanje kako novinari mogu da se zaštite od obavještajnih službi, odgovorio je da je borba za privatnost više političko pitanje nego tehničko.

– Enkripcija može da vas zaštititi od masovnog špijuniranja, ali ne može da vas spase kada ste pod stalnim nadzorom – rekao je Snouden.

Radi se o ratu između sve siromašnijih novinskih redakcija i najbogatijih obavještajnih agencija svijeta, a na njihovu stranu sve češće staju i privatne kompanije.

Američka telekomunikaciona firma AT&T prikuplja telefonske podatke još od 1986. godine, a podatke sa odašiljača za mobilne telefone od 2008. godine. Te podatke prodaje američkoj vladi uz administrativne naloge koji ne zahtijevaju potpis sudija.

Privatne kompanije proizvode i programe uz pomoć kojih države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu da nadgledaju svoje građane koji se zalažu za demokratiju i ljudska prava.

Inače, Zidojče Cajtung i Globalna mreža istraživačkog novinarstva organizovali su radionicu čija je tema razvoj novih istraživačkih metoda novinarstva. Učestvovali su neki od najboljih stručnjaka iz NJemačke, Austrije, Švajcarske, Rumunije i Francuske, a ekskluzivni dio programa bilo je u 11.30 časova kada se uključio i Edvard Snouden.

On je komunicirao putem video – veze iz Rusije, gdje je dobio azil nakon što je američka vlada raspisala potjernicu za njim zbog curenja povjerljivih podataka.

Snouden je bivši obavještajac koji je radio u američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji kao savjetnik. Izazvao je veliku kontroverzu kada je u javnost iznio tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja. Otkriveno je i da su SAD sprovodile hakerske napade u računare širom svijeta. On je predao dokumente novinarima Gardijana i Vašington posta juna 2013.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA