Slovenija tužila Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava

586

Vlada Slovenije podnijela je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava protiv Hrvatske zbog odnosa hrvatskih pravosudnih i izvršnih organa prema imovini i potraživanjima Ljubljanske banka d.d. nakon raspada bivše SFRЈ, saopštio je danas taj sud sa sjedištem u Strazburu.

– Prema navodima Vlade (Slovenije) podnosioca predstavke, Ljubljanska banka i njen ogranak u Zagrebu pokrenuli su postupak pred hrvatskim sudovima između 1991. i 1996. godine protiv brojnih hrvatskih preduzeća, tražeći vraćanje dugova po kreditima ugovorenim u bivšoj SFRЈ, uglavnom 1980-ih – piše u saopštenju Evropskog suda dostavljenom Tanjugu.

Od 1994. godine, više od 80 takvih sudskih slučajeva se vodilo pred hrvatskim sudovima, dodaje se i precizira da slovenačka predstavka podnijeta Evropskom sudu za ljudska prava obuhvata 26 slučajeva.

– Neki od njih su još u toku, dok su neki završili s presudama koje uskraćuju Ljubljanskoj banci efektivan locus standi (pravo na žalbu) pred hrvatskim sudovima; konačno, u pojedinim slučajevima, presude sudova u korist banke nikada neće moći da budu primijenjene – prenosi Evropski sud navode zvanične Ljubljane.

Slovenačka vlada smatra da je Hrvatska izvršila više kršenja člana Konvencije koji garantuje pravo na pravično suđenje.

– Prema njihovom mišljenju, Ljubljanska banka je bila (i još je) žrtva proizvoljnog tumačenja slovenačkog zakona od strane hrvatskih sudova, čime krše i hrvatske propise iz procesnog prava, što dovodi do stalnog samovoljnog uskraćivanja prava na žalbu Ljubljanskoj banci u dotičnim postupcima.

Slovenačka vlada navodi i povredu prava Ljubljanskoj banci na pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, i na jednak tretman suprotstavljenih strana u sudskom postupku.

Slovenci se takođe žale na nerazumne dužine trajanja postupaka i povredu prava na nepristrasan i nezavisan rad suda, zbog miješanja hrvatske izvršne vlasti u sudske postupke.

Pored toga, Ljubljana je u predstavci navela da je bilo nekoliko slučajeva ozbiljnog kršenja prava Ljubljanske banke u Hrvatskoj na mirno uživanje prava vlasništva, zabrane diskriminacije i prava na žalbu, navodi se u saopštenju Evropskog suda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA