Reportaža italijanskog novinara iz BiH – Gdje ID kupuje oružje za napade u Evropi

838

Luiđi Pelaca novinar popularne italijanske emisije “Hijene” koja je sinoć emitovana na televiziji Italia 1, uradio je intrigantnu video reportažu o švercu oružja u BiH.

Pelaca, kako je prikazano u novinarskom prilogu, ne predstavljajući se kao novinar, kupio u Mostaru pušku, a širom BiH kupovao je automatsko oružje, mitraljeze, bombe i pištolje, piše portal Bljesak.

Novinarski prilog pod nazivom “Gdje ID kupuje oružje za napade u Evropi“, izazvao je buru rasprava na društvenim mrežama, a nemali broj gledalaca reportaže izrazio je sumnju u prilog koji u negativnom smislu prikazuje BiH kroz priču koju čujemo dok italijanski novinar putuje kroz BiH, navodi ovaj portal.

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelaca je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi ID mogu nabaviti oružje i prebaciti ga u Evropu.

Na snimcima skrivene kamere prikazao je susret sa svojom ”vezom” u BiH koja ga je povezala s prodavačima oružja u raznim dijelovima BiH.

Njegova veza iz BiH ugostila ga je u svojoj kući, gdje mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 komada automatskih pušaka u Holandiju.

Ovaj domaćin se pohvalio kako njegove puške postižu cijenu od 2 kilograma kokaina po komadu.

Na snimku može da se vidi kako novinar kupuje staru vojnu pušku od nepoznatih osoba negdje sjeverno od Mostara. Njenu preciznost je isprobao na lokaciji 15 kilometara sjeverno od Mostara izvan naselja Vojno pored Neretve. Pušku je platio 75 evra od porodice kojoj je, kao i svim svojim sagovornicima, sakrio lice.

Osim ove puške, Pelaca je isprobao mitraljeze, automatsko pušku AK 47, ručne granate, a neke od njih i kupio. Na kraju mu je ovaj ”domaćin” objasnio kako da prošvercuje oružje u automobilu, na koje granične prelaze da ide i kakav miris da koristi kojim može zavarati pse da ne otkriju barut.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA