Rekordna koncentracija ugljen-dioksida

861

Prvi put poslije pet miliona godina koncentracija ugljen-dioksida prešla je granicu od 400 čestica po milionu (ppm), a ovo će najvjerovatnije biti prva godina koju će čovječanstvo završiti sa rekordnom količinom.

Uprkos tome što se ljudska emisija ugljen-dioksida nije mijenjala između 2014. i 2015. godine, snažni El Ninjo uzrokovao je veliki skok koncentracije tog gasa u atmosferi.

To je najviše uzrokovano uslovima u tropskim regionima do kojih je doveo taj globalni vremenski fenomen, jer su biljke bile manje sposobne da apsorbuju ugljen-dioksid.

Osim toga, prirodna emisija tog gasa bila je veća zbog učestalijih požara.

U godišnjem izdanju Greenhouse Gas Bulletin, Svjetska meteorološka organizacija saopštila je da su novonastali uslovi pomogli u podizanju nivoa ugljen-dioksida u atmosferi iznad prosjeka za posljednjih deset godina.

U mernoj stanici na vulkanu Mauna Loa na Havajima, nivo ugljen-dioksida prvi put je od kada se mjeri prešao granicu od 400 čestica po milionu, što znači da na svakih milion molekula u atmosferi, dolazi 400 molekula ugljen-dioksida.

Stručnjaci upozoravaju da je posljednji put kada je nivo ugljen-dioksida bio toliko visok bilo prije tri do pet miliona godina. Prije 19. vijeka nivo se kretao oko 280 čestica po milionu.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što rast ne bilježi samo nivo ugljen-dioksida, već i drugih gasova sa efektom zelene bašte. Tako, metana danas ima dva i po puta više nego prije početka industrijske ere, dok azotsuboksida ima 1,2 puta više.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA