Plastična hirurgija: Da, ali samo u svrhu zdravlja

2669

Povećanje grudi je najpopularnija operacija iz oblasti estetske hirurgije na našim prostorima. Opsesivnost izgledom i želja za podmlađivanjem ponekad ide u krajnost. Toliko da čak i plastični hirurzi pokušavaju pacijente odgvoriti od nepotrebnih zahvata.

Reci mi šta ne voliš kod sebe? Ovako je počinjala popularna američka serija “Reži me” koja je pratila život i rad plastičnih hirurga. Prije desetak godina, kada je serija emitovana, djelovala je poput naučne fantastike. Danas to više nije slučaj! Silikonske grudi i usne, hirurški oblikovan nos ili obrazi postali su česti hirurški zahvati u Srpskoj. U želji da budu što ljepši i privlačniji, i žene i muškraci, sve češće odlaze pod nož, potvrđuju plastični hirurzi.

– U principu u zadnje vrijeme ljudi mnogo više vode računa o izgledu. Trudimo se da ispoštujemo želje pacijenata, međutim ima njih koji pretjeruju. Pokušavamo da im pomognemo, tako što ćemo ih odvratiti od opreracija koje nisu medicinski opravdane. Često lutaju od doktora do doktora dok im neko ne uradi operaciju – rekao je specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije dr Stevo Martić.

Povećanje grudi i korekcija nosa su najčešće operacije u oblasti estetske hirurgije, kaže dr Martić. Bez obzira što ugradnja silikona košta oko 5 000 KM, u posljednjih nekoliko godina raste broj žena koje se odlučuju na ovu operaciju.

– Iz analiza koje sam pratio sa distributerima implanta mjesečno u našoj regiji 500-600 žena ugradi implante – dodao je Martić.

S druge strane muškraci kod svog izgleda ne vole da budu ćelavi. Popularna je transplantacija kose koja je u velikom porastu. Iako je etstetska hirurgija sve popularnija, nije moguće u potpunosti imitirati prirodu. Građani Banjaluke kažu da odlazak pod nož u stvara samo kontraefekat, jer se suviše vidi.

Prema nekim istraživanjima, jedna operacija je u stvari samo uvod u nove jer operisana osoba nikad nije zadovoljna sobom.

Bez obzira što je samo u službi ljepote, svaka hiruška operacija nosi određeni rizik, objašnjavaju doktori. Takođe, ono što svakako možete očekivati jeste i bol.

Stručnjaci savjetuju da deset puta razmuislite prije nego što se odlučite bez medicinskog opravdanja leći pod nož.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA