Ranko Rajović: Naš obrazovni sistem je zastario i treba hitne promjene (VIDEO)

1099

Djecu moramo da naučimo da misle, a ne da sve uče napamet, poručuje roditeljima Ranko Rajović, jedan od autora programa NTC sistema učenja koji se primjenjuje u 20 evropskih zemalja. Rajović je svjestan da je naš obrazovni sistem zastario, te da treba hitne promjene i to one u kojima djeca u školi neće biti samo nijemi posmatrači.

– Osnovno pitanje je da li je okruženje danas ili prije 20 godina isto? Znamo da nije. Čekajte, zašto onda imamo iste programe u vrtićima i školama? Mi moramo jako brzo da reagujemo  i da nešto mijenjamo. Nemamo vremena pet ili 10 godina da čekamo finski ili francuski model, pa da mi pomognemo djetetu. Ni Evropa nema rješenje. Veliki pritisak je na djecu u školama, uvodi se lijek za koncentraciju i onda dobijete informaciju da je svaka nova generacija sve slabija – kaže Rajović.

NTC program razvija sposobnost razmišljanja i povezivanja kroz rješavanje i sastavljanje  zagonetnih priča i pitanja. Rajović, koji je osnivač MENSE Srbije i član Komiteta svjetske MENSE za darovitu djecu objašnjava kako to izgleda u praksi.

– Oni imaju sakrivanje riječi u rečenici. Dijete mora u mislima da riješi neki problem. Na primjer,  učimo ih zastave da bi znali simbole. Pitamo ih na kojoj zastavi je plava ili zelena boja. Oni onda kažu Švajcarska, Norveška, Švedska, Island. To dijete od pet godina može – ističe Rajović.

Da bi dijete napredovalo i u potpunosti razvilo svoje potencijale, roditelji moraju što manje da prave sitne i nesavjesne greške u odgoju, dodaje Rajovi, jer prvih sedam godina života najvažniji  su za razvoj mozga kod mališana.

– Okruženje 100 odsto utiče na razvoj inteligencije. Roditeljima ćemo objasniti tako da zamisle da su mama i tata jako inteligentni i dobili su sina. Taj sin pet godina živi u bijeloj sobi koja je potpuno prazna i s njim ne govori niko. Koliko je procenata to dijete inteligentno kao roditelj? E vidite, to je mentalno zaostalo dijete – kaže Rajović.

Nekada je, podsjeća naš sagovornik, broj informacija bio ograničen i ono što se učilo u školi primjenjivalo se do kraja života. Danas sve plovi bržim tokovima. Na Forbsovoj listi trenutno  najtraženijih zanimanja, ističe, nalazi se čak osam zanimanja koja nisu postojala  prije deset godina.

– Ono što mi radimo organizovano, to je od četvrte ili pete godine, a za malo dijete do četiri godine. Moj savjet roditeljima je da daju sve od sebe, da dijete bude što spretnije i okretnije. Neka hoda, neka trči, neka skače. To je posao roditelja, naravno, pazeći na sigurnost. Drugi savjet je čvrsta i meka hrana. Čvrsta hrana bolje aktivira regije velikog mozga, a roditelji danas daju miksanu, usitnjenu i pasiranu hranu do druge ili čak treće godine – objašnjava naš sagovornik.

Da svi mi imamo urođene potencijale koji se moraju aktivirati od najranijeg uzrasta, svjesni su i u Oxford centru u Banjaluci, gdje se preko cijele godine održavaju NTC radionice.

– Mi nastojimo da pratimo trendove, da uvodimo nove tehnike i metode pomoću kojih bi naši polaznici lakše naučili određeni sadržaj. Imamo tu sreću i čast da već drugi ciklus za redom NTC sistem učenja postoji u Banjaluci.  Mi smo predstavnici, upis je u toku, a radionice već počinju – kaže Jelena Nezirović, koordinator NTC sistema učenja u Banjaluci.

Program je u početku bio namijenjen samo darovitoj djeci, da bi kasnije svoja vrata otvorio i svim mališanima uzrasta od četiri do 12 godina. Zanimljivo je da su ovaj sistem učenja prepoznale brojne školske i predškolske ustanove u Srbiji, jer kreativno učenje i razmišljanje mališane vodi na potpuno nove talase obrazovanja.

                                                                                                     Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA