Radončić: Stari svat ubijen po nalogu SDA

877

Svjedočenje Fahrudina Radončića u Prištini naljutilo je najviše strančke funkcionere SDA. Poručuju da su šokirani navodima koji su se mogli čuti na suđenju Naseru Keljmedniju. Posebno su kažu zaprepašteni pričom da iza ubistva srpskog svata Nikole Gardovića u Sarajevu stojio SDA i njen tadašnji lider Alija Izetbegović.

Pozivajući se na medijske navode o tome je u Prištini govorio lider SBB-a, koji je na suđenju Keljmedniju, svjedočio o ubistvu Ramiza Delalića Ćele.

– U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milione maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH. Bilo je mnogo spekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucjenjivao i tražio novac. Delalić je bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsjednika Aliju Izetbegovića – rekao je Radončić.

radoncicRadončić je poručio da nema nikave veze sa ubistvom Delalića i zaključio da ga je likvidarala državna mafija, odgovorna za jos desetak političkih ubistava. Kaže da mu je bila dužnost da govori istinu, a o političkim posljedicama se kaže treba u miru razgovarati. Nakon svega, u SDA nemaju mira. Već danas je zasjedao kolegijum stranke, ali prije sjednice lider SDA nije želio da daje izjave.

– To ćemo prokomentarisati čim završi kolegijum – rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Komentari stižu i iz RS. Poručuju porodice poginulih da je bilo pitanje dana kada će sarajevska istina izaći na vidjelo. Pozivaju iz boračke organizacije da se ispitaju svi detalji koji su se mogli čuti u Prištini. Ono što je u Prištini rečeno moglo bi da poljulja koaliciju SDA-SBB.

Posebno pitanje koje će u SDA nakon svjedočenja Fahrudina Radončića, jeste da li će nastvati dalju saradnju sa SBB-om. Ukoliko se odluče raskinuti kolaliciju na svim niovima, BiH ulazi u novu političku krizu, svjestan toga, ni Bakir Izetbegović ne žuri sa procjenama, samo je poručio da će o svemu raspravljati najviši stranački organi.

Radončić je danas završio svjedočenje u Prištini. Zaključio je da odnosi unutra vladajuće koalicije nemaju nikave veze sa onim što je rekao. Očigledno će po povratku u BiH imati jos mnogo toga da kaže, prije svega lideru SDA Bakiru Iztebegoviću, koji je još jutros rekao da SDA neće ostati dužna na sve ono što je lider SBB rekao u sudnici.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA