Radojičić ima ubjedljivu skupštinsku većinu: Ima li mjesta za „buntovni“ DNS?!

7599

Iako je ostalo da se prebroji još 20 odsto glasova, u Banjaluci nema većih nepoznanica. Novi gradonačelnik Igor Radojičić imaće stabilnu većinu. Toliko stabilnu da može i bez, do sada prilično nepouzdanog, koalicionog partnera DNS-a!

Naime, po sada dostupnim podacima SNSD će imati 11, DNS četiri, Socijalistička partija troje, Ujedinjena Srpska jednog ili dva odbornika.

Ono što posebno može da ohrabruje Radojičića jeste i ulazak Saše Čudića u banjalučku Skupštinu ispred reda nacionalnih manjina. Prijateljstvo između njih dvojice nikada nije skrivano, a Čudić je nedavno i direktno poručio da će budući gradonačelnik imati njegovu punu podršku.

– Sa Igorom Radojičićem sarađujem već 20 godina i znam da je njegov način rada afirmativan, temeljit, principijelan i odgovoran. Poštujem ga i imam prijateljski odnos s njim, i to niko ne može promijeniti. Ostao je i bio prijatelj, kada sam imao političke uspone ali i padove, a to se ne zaboravlja. Igor nije “pripejd priijatelj”, kojih sam na žalost u svojoj prošlosti imao, a kojih više na svu sreću nemam. Vjerujem da će tako nastaviti raditi kao gradonačelnik Banjaluke, u čemu će imati moju punu podršku kao odbornika u Skupštini grada. Kao građanin radujem se brzim radikalnim reformama, kao i prilici da, kao čovjek sa privrednim i političkim iskustvom, budem dio tog tima – istako je nedavno Čudić.

Imajući u vidu koalicioni sporazum SNSD-DNS-SP te naknadni sa strankom Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića i glas Saše Čudića, Radojičić i njegov SNSD mogu računati na, prema trenutnim nepotpunim podacima, 20 ili 21 glas. Svim poznavaocima unutarkoalicionih odnosa je zapalo „za oko“ da ovoga puta većina može i bez DNS-a, sa kojim se najveća stranka često nalazila u otvorenom „fajtu“.

Novoizabrani gradonačelnik, ipak, ističe da se nada da to neće biti neophodno.

– Izuzetno je važno da imamo stabilnu skupštinsku većinu, u kojoj, hajde da pojednostavimo, niko nikog ne može da ucjenjuje, znači da razgovaramo konceptualno i programski, a ne na bazi pojedinačnih interesa nekog od odbornika – naglasio je Radojičić.

Međutim, odnosi SNSD-a i DNS-a u Banjaluci već nekoliko godina nisu najbolji, a u više navrata odbornici DNS-a su i uskraćivali podršku sada već bivšem gradonačelniku glavnog grada RS Slobodanu Gavranoviću.

Mediji su izvještavali o sukobu između ove dvije stranke kada je riječ o dječijem igralištu u Boriku, Zavodu za izgradnju (ZIBL), pravilniku za podsticaje u poljoprivredi, a kao značajan razlog isticali su i gradonačelnikovo uskraćivanje sredstava banjalučkom Centru za socijalni rad na čijem je čelu kadar DNS-a.

Odbornici stranke Marka Pavića u Banjaluci često su imali zamjerke na način vladanja gradonačelnika Gavranovića i njegovog SNSD-a, na šta su iz najveće stranke odgovarali da je DNS godinama na ključnim pozicijama imao svoje ljude.

– Većina će se sigurno formirati sa DNS-om. Ali to će biti samo po principu „Hajde da vidimo hoće li to funkcionisati“. Ali svi su svjesni da bi na duže staze moglo doći do sukoba i da većina lako može postati mnogo nestabilnija. Naročito jer odbornici iz DNS-a koji su prošli u Skupštinu većinom nisu iz struje predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, koji je privržen SNSD-u, već su više za distanciranje od njihove politike. O Budimiru Balabanu da i ne pričam – rekao je za SrpskaCafe dobro obavješteni izvor iz SNSD-a.

Upravo je Balaban često spominjan protekla dva mjeseca kako otvoreno radi za kandidata Saveza za promjene Dragana Čavića u borbi da se domogne funkcije prvog čovjeka grada. On nikada nije demantovao te navode a često je potvrđivao da između SNSD-a i DNS-a baš i ne „cvjetaju ruže“ u gradu na Vrbasu. Danas, međutim, tvrdi da je čvrsto uz koalicionog partnera.

– Zadovoljni smo rezultatom, ali je moglo i malo bolje. Generalno, ne dolazi do promjena, mi ostajemo u bloku SNSD – SP – DNS, koji je, moram reći, povećao broj glasova i odbornika i pokazao snagu – kazao je Budimir Balaban, predsjednik Gradskog odbora DNS-a.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA