Radnice “Trendteksa” tužiće rukovodstvo ako im ne ispune zahtjeve (VIDEO)

730

Radnice trebinjskog “Trendteksa” nezadovoljne su uslovima rada ali i činjenicom da njihove kolege Uprava nezakonito otpušta. Ni povrede na radu nisu dovoljne kako bi dobili ono što im sljeduje. Slobodanka Pikić je početkom godine povrijedila prst radeći za mašinom. Odštetu nije dobila, jer njena firma ne uplaćuje osiguranje za radnike.

– Ja sam imala povredu 18. januara u ovoj firmi, otkinula sam dio prsta na mašini i ništa nisam dobila. Tražila sam sto odstotno bolovanje, rečeno mi je da nemam pravo. Predala sam u osiguranje za odštetu, međutim u momentu moje povrede moja firma nije uplatila polisu osiguranja. Izgubila odštetu i do dan danas niko mi ništa nije isplatio – rekla je Slobodanka Pikić.

Pritužbe radnika “Trendteksa” na rad Uprave preduzeća počele su prije 10 dana, nakon saznanja zaposlenih da je jedna grupa radnika otpuštena. Zbog toga su se ostali radnici solidarisali i obustavili rad. Razlog za njihovo otpuštanje je neispunjena radna norma, za koju radnici kažu da je nemoguće ispuniti. Dodatni problem je u tome što se norma svaki dan povećava. Radnici tvrde da je cilj poslodavca da broj radnika smanji na pedesetak.

– Ovo čeka sve ove moje kolege koje ostaju iza mene, sutra će i druge i tako sve dok ne ostane na pedeset žena kako su i planirali – kazala je otpuštena radnica „Trenteks“-a Trebinje Saveta Miskin.

Saveta Miskin bez posla je ostala samo godinu i nekoliko mjeseci pred penziju. Uručeno joj je rješenje o isteku ugovora. Nakon trideset četiri godine rada rečeno joj je da je neradnik.
Izjava: Saveta Miskin, bivša radnica “Trenteks”-a Trebinje
– Radim od osamdesete, provela sam 33 godine i nekoliko mjeseci, dobila sam otkaz i zahvaljujem se ko je uperio prstom u mene da kaže da sam ja neradnik. Ima većih nereadnika od mene, ja se ne stidim nego sam ponosna – dodala je ona.

A 39 radnika “Trendteksa” koji su zaposleni na neodređeno vrijeme, neće nastaviti proizvodnju sve dok se njihove otpuštene kolege ne vrate na posao. Iako jedan broj radnika dolazi na posao i sjedi za mašinama, od tog broja radnika ne može se formirati niti jedna proizvodna linija. Uprava preduzeća „Trendteks“ sa radnicima je komunicirala i pismenim putem, a usmenim putem su, kako kažu zaposlene u više navrata doživjele ponižavanja i vrijeđanja. Pismenim putem stizale su i naredbe, a jedna od njih je veoma zanimljiva. U naredbi piše i će radnice ako budu dizale frku ili naknade za smrtni slučaj, svadbe, bolovanja od dva dana, i sično biti neisplaćene. Radnice kažu i da plate nisu onolike koliko rukovodstvo tvrdi da jesu.

– Ove žene što su dobile otkaze dobile su ga isključivo što nisu mogli da zarade ni minimalac, tako im je navedeno u jednom trenutku, a onda to isto rukovodstvo kaže da imamo plate od 500 do 700 maraka, pa vi procjenite ko je tu u pravu – istakla je Slobodanka Pikić.

U sindikatu nemaju riječi na novonastalu situaciju. U Regionalnom sindikatu su samo konstatovali da se maltretiranje radnika u tekstilnoj industriji nastavlja.

– Nastavlja se trend uništavanja radne snage u tekstilnoj industriji u Hercegovini, na žalost svi poslodavci od Vlade do nekih privatnih. Trenteks nastoji da radnike ne plate nikako ili na najminimalniji način, a zahtjevaju od njih čak i nemoguće stvari – naglasio je predsjednik Regionalnog centra Trebinje u SSRS Dragan Simović.

– Osnovni problemi su što oni žele da radnci rade po šesnaest, osamnaest, dvadeset sati, povećavaju normu svaki dan, znači kapacitet proizvodnje svaki dan raste – dodala je Pikić.

Pred kamere niko iz Uprave preduzeća ne želi stati. Ako je već Uprava u pravu, nikome nije jasno zašto to danima neće da učine. Tekstilna industrija u Trebinju ima tradiciju i sposobne žene koje mogu svaki posao završiti.

– Ljudi znaju da radna snaga u tekstilnoj industriji ima tradiciju i da je ta radna snaga stručna, ako to nisu žene koje su osamdesetih radile, onda su to njihove kćerke ili poznanice koje su stekla radno iskustvo radeći u tekstilnoj industriji. Način na koji se ophode prema radnicama, posebno jer su žene u pitanju je katastrofalan, počev od Vlade RS, pa do nekih privatnih poslodavaca koji žele da se obogate preko noći – rekao je Simović.

Zanimnljivo je da uprava “Trenteksa ” otpušta radnice koje imaju po deset, dvadeset i više godina iskustva, a još uvijek stoji raspisan konkurs za prijem novih radnica. Sve radnice su složne da ne žele raditi po 18 – 20 časova, nego da žele zakonsko radno vrijeme. Iako su im radne norme bile izuzetno visoke, kažu da je proizvodnja to ispunjavala u 95 odsto slučajeva. Ako Uprava preduzeća ne usliši njihove zahtjeve, presaviće tabak i tužiti rukovodstvo.

Nebojša Kolak

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA