Predstavljeni novi MacBook Pro računari!

662

Na današnjem velikom događaju, čuveni tehnološki gigant predstavio je nove modele MacBook Pro računara.

Izvršni direktor kompanije Apple potvrdio je ono što se na osnovu glasina i nedavno procurjelih fotografija već znalo – novi MacBook Pro dolazi sa OLED ekranom, smještenim iznad tastature, na mjestu na kojem su se do sada nalazili funkcionalni tasteri. Ekran, koji će služiti kao njihova zamjena, takođe je osjetljiv na dodir.

ferioap

Touch Bar zasnovan je na Retina Display tehnologiji (engl. retina – mrežnjača oka), a podržava multitouch sa 10 prstiju. Ova vrsta ekana visoke rezolucije prvi put je predstavljena na iPhone 4 uređaju u junu 2010. godine. Riječ je o tehnologiji ublažavanja oštrih ivica gusto zbijenih piksela, zahvaljujući čemu se znatno poboljšava kvalitet slike.

198178731458124af3a6b98515346300_wide
Najnovija TV aplikacija o kojoj se već dugo govorilo, nazvana jednostavno “TV”, donosi nekoliko zanimljivih pogodnosti. Kao što je dizjner Džen Fols demonstrirao na bini, klik na Play dugme omogućava trenutno pokretanje video-strima na aplikacijama poput HBO Now, bez potrebe za upotrebom menija.

Glavni “Watch Now” meni imaće uvid u preuzete aplikacije i prikazivaće opcije kojima korisnik ima pristup. TV aplikacija nije namijenjena samo Apple TV-u, već će biti dostupna i na iPhone i iPad uređajima.

Uprkos padu prodaje iPhone pametnih telefona, rezultati poslovnog izvještaja koje je Apple objavio u utorak pokazali su rast od 500 odsto kada je riječ o Apple Pay servisu. Iz tog razloga, kompanija namjerava da svoje snage usmjeri na Apple TV uređaje, koji će postati centralno mjesto televizijskog iskustva budućnosti, a otud i odluka da se uvede Touch ID.

gvrstbh

Što se tiče karakteristika samih uređaja, MacBook Pro računari dolaze sa 256 GB prostora za skladištenje podataka, Intelovim Skylake procesorom i Thunderbolt 3 priključcima koji su kompatibilni sa USB-C portom, što znači da će korisnici uređaj moći da priključe na bilo kojem mjestu, uključujući i punjač.

150449639158124af3e156a490959412_wide

Kupci će raspolaganju imati dvije opcije – 13-inčni uređaj s 8GB RAM-a, i 15-inčni MacBook Pro s 16GB RAM-a. Nažalost, 13-inčni model neće sadržati Touch Bar.

Uređaj je enormno tanak i sadrži veliki touchpad, što se može vidjeti i na priloženoj fotografiji:

1477593735525811

O novom zasebnom 5K monitoru o kojima su kružile gasine u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo riječi, što znači da njegovo predstavljanje ostaje za drugu priliku. Takođe nisu spomenuti ni iMac, Mac Pro niti Mac Mini, a MacBook Air je, suprotno glasinama, još u opticaju.

Inače, kompanija je ove nedjelje proslavila 25-godišnjicu predstavljanja prvog Appleovog laptopa – PowerBooka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA