Predstavljena “Otvorena knjiga o popisu u BiH”

753

“Otvorena knjiga o popisu u BiH” čiji je izdavač Republički zavod za statistiku, predstavljena je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Ona govori o manipulacijama koje su pratile posljednji popis stanovništva u BiH i ulozi Međunarodnog tima u procesu lažiranja popisanih građana kako bi Bošnjaci ostvarili željenih 51 odsto u ukupnoj populaciji.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković istakla je da je Zavod ponosan na ovo izdanje jer je argumentovano i pravovremeno ukazao na pristrasnost Međunarodnog tima, čija je uloga u BiH trebalo da bude da prate popis, a ne da upravljaju njime.

– Knjiga govori o njihovoj pristrasnosti i kako je došlo do toga da na kraju bude više od 200.000 prepopisanih građana. Mi nismo srećni što je ova knjiga napisana, ali ona sadrži istinu i potrebna je zbog istorije – rekla je Čičkovićeva.

Prema njenim riječima, Zavod je za ovo izdanje koje je štampano u 250 primjeraka dobio samo riječi hvale, što predstavlja izazov da uskoro bude objavljeno reizdanje.

Ona je istakla da je popis u BiH i dalje “neispričana priča” i da se o njemu ima još štošta reći i najavila da će popis građana Republike Srpske biti objavljen u zakonom predviđenom roku.

Velimir Savić naglasio je da će svakog ko otvori ovu knjigu zaprepastiti činjenica da je u BiH popisano 200.000 građana više nego što ih stvarno ima.

– Zamislite koji je to posao bio. Trebalo je svakom od tih imena dati zanimanje, bolest, godine. Na popisu građana Banjaluke koja ima 195.000 stanovnika bilo je angažovano 1.000 popisivača. Koliko je onda ljudi radilo na tom `popisu`? – upitao je Savić.

On je istakao da je Zavod žurio da članovima Međunarodnog tima da tu knjigu i u srpskoj i u engleskoj verziji da ne bi bilo “da je ne razumiju”.

Savić je rekao da se verzija ove knjige u elektronskoj formi nalazi na sajtu Republičkog zavoda za statistiku i da je dostupna svima koji su zainteresovani da saznaju više o procesu popisa građana u BiH koji je godinama odgađan, a kada se desio krajnje je ispolitizovan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA