“Potraga za istinom” kroz 33. Susrete pozorišta (VIDEO)

735

Period od 17. do 25 novembera u Brčkom biće u duhu tradicionalnih Susreta pozorišta. Selekcija predstava domaćih i regionalnih pozorišta je završena, a prema riječima glavnog selektora, ovogodišnji trideset treći susreti, biće u znaku slogana “Potraga za istinom”.

– Nakon odgledanih prijavljenih teatarskih predstava, ustanovljeno je da su teatri u kreiranju repertoarske politike, odabrali dramske tekstove, reditelje, rediteljske poetike i ideje za projekte koji konotiraju sa vremenom u kojem živimo, ostvarujući dijalog sa publikom u okviru teme “Potraga za istinom” koja se nametnula kao zajednički imenitelj, moto svih predstava koje su prema navedenim kriterijumima ušli u uži izbor za odabir selekciju – rekao je Vlado Kerošević, selektor 33. Susreta pozorišta u Brčkom.

Od ukupno 21 prijavljene predstave na ovogodišnjim Susretima naći će se njih devet odnosno pet iz BiH i četiri iz regiona. Pored predstava iz Banja Luke, Sarajeva, Mostara, Zenice i Tuzle, brčanskoj publici predstaviće se i članovi beograskog “Ateljea 212” te glumci Hrvatskog narodnog pozorišta iz Osjeka. Zbog zastupljenosti domaćih dramskih tekstova, na ovogodišnjim susretima u Brčkom, Bosansko narodno pozorište Zenica, nastupiće sa dvije predstave.

– Ja sam iskoristio, dakle diskreciono pravo selektora,da zeničko pozorište ove godine nagradim u tim povodom, jer su u protekloj sezoni imali u realizaciji 10 projekata po tekstovima domaćih dramskih autora koja pišu na sva tri jezika naroda koji žive u BiH – dodao je Kerošević.

I ovogodišnje Susrete pratiće bogat, takozvani, OFF program u kome će brčanska pubilka imati priliku da se druži sa glumcima, poput Mikija Manojlovića, Josipa Pejakovića i Branka Cvejića. Direktor Susreta, rakao je da je nagradni fond ostao isti kao i prošle godine, odnosno negdje oko 73 hiljade maraka, raspodjeljene u nekoliko kategorija. Prodaja karata za sve predstave počinje u srijedu, 2.novembra.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA