Poslanici NSRS dobili poziv od Tužilaštva BiH zbog referenduma!

4816

Poslanici Narodne skupštine RS koji su činili Komisiju za provođenje referenduma dobili su poziv da se sutra i prekosutra u svojstvu svjedoka pojave pred Tužilaštvom BiH, saznaje portal SrpskaCafe!

Poziv na saslušanje dobili su Nedeljko Glamočak (SDS), Davor Šešić (SDS) i Perica Bundalo (PDP), koji treba da budu saslušani sutra, te Zdenka Gojković iz Socijalističke partije, koja je pozvana na saslušanje u srijedu, 19. oktobra.

Iako nema pravne osnove za potezanje njihove odgovornosti, jer su obavljali tehničke stvari, u narednom periodu ćemo saznati da li je riječ o političkoj odluci ili rutinskom ispitivanju.

Poslanici koji su pozvani na saslušanje istakli su novinarima SrpskaCafea da su donijeli odluku da ne izlaze u javnost sa izjavama prije saslušanja jer bi one mogle biti zloupotrebljene od strane Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, poziv je dobio i predsjednik RS Milorad Dodik, koji se nije pojavio u Tužilaštvu BiH, te se uskoro očekuje ponovni poziv. Dodik je pristao da se odazove pozivu ali je tražio da ispitivanje bude obavljeno na prostoru RS ili putem video-linka, na šta su iz Tužilaštva naveli da bi to bio presedan koji nije ostvariv.

U okviru slučaja „Referendum“ poziv je ranije dobio advokat Milan Petković, koji je bio član Komisije. U pozivu je bilo navedeno da se na saslušanje poziva radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog “krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava”.

Predsjednik republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan je prvobitno negirao da su članovi Komisije dobili poziv Tužilaštva BiH.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA