Počeo Međunarodni festival animiranog filma (VIDEO)

1072

Gosti iz Poljske, Španije, Hrvatske i Hrvatske, te projekcija filmova iz mnogih drugih zemalja širom svijeta obilježiće i ovogodišnji Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci.

Iako je zbog nedostatka podrške od strane Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske ovaj festival skraćen na četiri dana, organizatori su zadovoljni što će publici imati priliku predstaviti sve one sadržaje koji ovaj festival čine posebnim.

– I, ova četiri dana koliko bude trajao redukovan festival biće veoma bogat sa programom. Prvenstveno sa takmičarskim programom, zato što donosi jedan izbor svjetske produkcije animiranog filma. Imamo 54 filma, što je jako dobar broj u odnosu na veličinu festivala – rekao nam je Goran Dujaković, direktor festivala.

Ovogodišnji žiri imaće težak zadatak. O najboljem animiranom ostavrenju ovogodišnjeg festivala odlučivaće Darko Kreč iz Hrvatske, Zijad Mehić iz BiH i Marija Milanović Lazarevski iz Srbije.

– Ja se nadam da je konkurencija dobra. Koliko sam vidio, mislim da će biti žestoko – dodao je Darko Kreč, član žirija.

Posjetioci prvog dana festivala imaju samo riječi hvale za ovaj događaj, koji, kako kažu, ljubiteljima sedme umjetnosti pruža jedinstven ugođaj uživanja u animiranim ostvarenjima iz cijelog svijeta.

Međunarodni festival animiranog filma trajaće do 26. oktobra, a svi zainteresovani takmičarski program mogu pratiti i večeras od 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Kada su na repertoaru filmovi iz Rusije, Hrvatske, Italije, Francuske, Španije i drugih zemalja. Više informacija o sadržajima koji nas očekuju do kraja festivala možete pronaći i na sajtu banjalukanima.org.

Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA