Plaćaju stan nezaposlenima, a studenti koji rade dobijaju dvije plate

722

Potez finske Vlade koja planira da eksperimentalno uvede temeljni univerzalni dohodak za građane od 560 eura ni najmanje nije začudila građane Finske.

O tome da je potez uvođenja univerzalnog dohotka potpuno u skladu s politikom zemlje koja je po svom socijalnom, obrazovnom i zdravstvenom sistemu gotovo – socijalistička utopija, rekla je Violeta Salonen, Novljanka udata za Finca, koja je u Finskoj studirala, i zaposlila se kao profesor na Univerzitetu primenjenih nauka Haaga-Helia u Helsinkiju.

– Javni sektor u Finskoj je veoma jak, i to potiče još iz vremena kada su bili pod vlašću Rusije, i još od tada su zadržali mnogo “socijalističkih” mjera. Imaju socijalističku strukturu javnog sektora, veliki broj stvari je besplatan, i država pomaže širok krug građana -kaže Violeta i nabraja:

– Školovanje na fakultetima je besplatno, liječenje u državnim ustanovama je besplatno za nezaposlene, a zaposleni plaćaju sitnu participaciju tri puta godišnje, nakon čega su svi pregledi besplatni. Za djecu je sve besplatno, počev od zdravstvene zaštite, do škole. Jedino se vrtići plaćaju, ali za finske plate to nije velika suma. Zanimljivo je da su ovde cijene privatnih i državnih vrtića izjednačene za građane. Odnosno, privatni plaćaš isto koliko bi i državni, a finska Vlada plaća razliku koja je nekad i nekoliko puta veća od sume koju ti plaćaš – priča Violeta.

Violeta, koja je studirala u Finskoj, kaže da je bila veoma pozitivno iznenađena tretmanom studenata i nezaposlenih. Pored toga što je studiranje potpuno besplatno (sem obroka i prevoza čije troškove student snosi sam), svaki student ima opciju da radi pola radnog vremena dok studira (20 sati nedjeljno). Pored plate, finska Vlada mu dok radi mjesečno plaća još 550 eura bespovratne pomoći. Krajem maja, kada se fakulteti raspuštaju, studenti imaju mogućnost da rade puno radno vrijeme i za te mjesece ne dobijaju pomoć. Takođe, dostupni su im krediti za studiranje od banaka sa veoma niskom kamatom – od 0,5 do jedan odsto, a obrok na fakultetima (sa predjelom, glavnim jelom i salatom) košta oko dva eura.

– Dok sam bila nezaposlena, primala sam pomoć države koja se kreće između 560 i 650 eura. To nije dovoljno za život, ali ti kao nezaposlenom država plaća i pola stana ako živiš sa partnerom, ili ceo ako živiš sam, pa te pare koje dobijaš trošiši na hranu i ostale potrepštine. Ako dobiješ otkaz jer ti je firma u problemu, u Finskoj primaš 70 odsto plate u narednih 12 do 18 meseci – priča Violeta.

Ako vas je sve ovo zainteresovalo da oprobate sreću na sjeveru, treba da znate i da strani građani koji se presele u Finsku i dobiju boravišnu dozvolu, dobijaju takođe pomoć od 570 eura mjesečno, ukoliko uče finski.

– Ja sam išla na intenzivan kurs godinu i po dana i za to vrijeme dobijala pomoć – kaže Violeta i dodaje da su porezi u toj zemlji visoki, oko 50 odsto.

– Ali bar tamo znaš zašto plaćaš – zaključuje Violeta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA