Partnerstvo civilnog društva i biznisa je moguće (VIDEO)

636

Saradnja između civilnog društva i biznisa na obostranu korist je moguća, ali svakako se taj odnos mora podići na viši nivo, kažu iz nevladinog udruženja “Tooper”.

Oni navode da se privrednici teško odlučuju da plaćaju projekte nevladinim organizacijama, ali i da to nije primaran cilj. Kažu i da su do sada uspješno sarađivali sa privrednicima sa područja grada Doboj.

– Ono što mi imamo iskustvo i ono što treba da bude jeste da osmišljamo zajedničke programe, ne projekte, nego programe. Da kroz te programe tražimo izvore finansiranja i da onda i biznis sektor postaje neprofitan, ne bukvalno ali olakšice poreske koje njemu donosi DOP i neposredan rad sa nevladinim organizacijama bi trebalo da mu bude dovoljan stimulans da on finansira programe koji su za razvoj zajednice, za razvoj okruženja za biznis itd – kaže nam Snežana Šešlija, predstavnik NVO “TooPer”.

Osnovni cilj radionica je promocija partnerstva između organizacija civilnog društva i biznisa, s’ ciljem dugoročnog razvoja, te društveno odgovornom poslovanju kao dobrobiti za socijalni i ekonomski aspekt života u lokalnim zajednicama. Ovaj sastanak je bio i prilika da se kroz razgovor dođe do glavnih smetnji u saradnji ova dva sektora.

Generalno vezano za filantropiju u BiH, zakonodavni okvir nije dobro riješen. Znači nije riješen na način da stimuliše one koji žele da ulože novac na taj način darovanja, da tako kažem – dodaje Omir Tufo, Centar za promociju civilnog društva.

Činjenica je da oni koji imaju novac i istovremeno hoće da doprinesu javnom interesu, odnosno ambijentu u kojem i oni kao građani, bez obzira što su u ulozi darovatelja, oni žive u toj okolini, činjenica je da taj poreski okvir i stimulacije koje bi oni dobili takvim darivanjem, nisu dovoljno stimulativne.

Iako su organizatoru svoj dolazak potvrdili i privrednici sa dobojske regije, do početka sastanka oni se nisu pojavili. Radionice pod nazivom „Partnerstvo između civilnog društva i biznisa u BiH – Saradnja izvan grantova“ u narednim danima održaće se i u Mostaru, Sarajevu i Brčkom.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA