Ove namirnice ne podgrijavajte

529

Podgrijavanje jela od namirnica sa supstancama koje ponovnim zagrijavanjem postaju toksične može da izazove zdravstvene probleme, od kratkoročnih kao što je nadimanje, mučnina i uopšte problemi sa varenjem, do dugoročne štete po zdravlje.

Iako su mnogi, zbog sve više obaveza, izabrali da pripremaju hranu za nekoliko dana, prilikom sastavljanja jelovnika svakako bi trebalo izbjegavati jela koja sadrže sljedeće namirnice, jer ona nikako ne bi smjela da se podgrijavaju.

1. Celer.
Uglavnom ga koristimo za kuvanje supe i čorbe ili za pire i salate. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga. Sadrži hranljive materije koje postaju toksične uslijed ponovnog zagrijavanja.

2. Jaja.
Takođe spadaju u grupu rizičnih namirnica. Nikada ne podgrijavajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku sa prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svježe pripremljene. Smiju da se čuvaju u frižideru i pojedu hladne.

3. Špinat.
Stručnjaci preporučuju da kuvani špinat pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, pogotovo ne za dan poslije. On sadrži visoki procenat hranljivih materija koje se uslijed stajanja, ali i ponovnog podgrijavanja pretvaraju u kancerogene i opasne za zdravlje.

4. Krompir.
Riječ je o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje hranljive materije tokom zagrijavanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate varivo za nekoliko dana, ne stavljajte krompir.

5. Pečurke.
Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrijavanje mijenja sastav proteina u pečurkama zbog čega može doći do raznih probavnih i želudačnih problema. Takođe, mijenjaju ukus. Zabrana podgrijavanja važi i za supe, rižota i sva druga jela koja sadrže pečurke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA