Ostavinska rasprava ruši vilu Jovanke Broz

887

Vila u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj je do smrti živjela Jovanka Broz propada jer zbog sudskog procesa koji je u toku niko, kako kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, “ne smije u njoj ni ekser da zakuca”.

Kuća je, naime, u sporu jer su stvari koji se nalaze u njoj predmet ostavinske rasprave pokrenute nakon smrti Jovanke Broz oktobra 2013. godine. Zainteresovane strane su Jovankina rodbina, tačnije sestre Nada i Zora, Uprava za zajedničke poslove, kojoj je kuća povjerena na održavanje, i Muzej Grada Beograda, u čijem su vlasništvu neke slike koje se nalaze u vili.

Sama zgrada nije predmet spora, jer je ona vlasništvo države Srbije, koja staranje o vili povjerila Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, koja je od 2006. godine zadužena za tekuće i investiciono održavanje zgrade.

– Nakon smrti Titove supruge popisane su sve stvari, u prisustvu naših pravnika, Jovankinih naslijednika, predstavnika Muzeja i suda. Rođaci pokojne Jovanke Broz izdvojili su neke stvari kao njene lične. Sa time, međutim, treba da se slože i Uprava i u Muzeju grada Beograda, odnosno da se provjeri da se nešto od toga ne vodi kao državno ili muzejsko vlasništvo. Konačnu riječ daće sud – kažu u Upravi i dodaju kako očekuju da će ostavinska rasprava biti gotova do kraja godine.

Upravo zbog toga prošlog petka kuću su obišli pravnici Uprave, predstavnici Muzeja, Jovankinih naslijednika i suda, kako bi ubrzali cio proces.

broz-vila
Do okončanja ostavinske rasprave, vila će ostati sudski zapečaćena, i tek poslije pražnjenja objekta, biće moguće otpočeti radove na njenoj sanaciji.

– Trenutno u njoj ne možemo ništa da radimo, osim što ponekad pokosimo travu u dvorištu – kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa.

Radovi, međutim, neće sigurno početi prije proljeća, čak i ako sudski proces budu okončan do kraja godine. U međuvremenu će Vladi biti podnet prijedlog za sanaciju, sa kojim ona treba da se složi i odobri ga.

Kuća je, inače, u prilično lošem stanju, iako je i to mnogo bolje u odnosu na ono kako je izgledala do 2006. godine, kada je saniran krov koji je prokišnjavao.

Jovanka Broz živjela je u njoj od 27. jula 1980. kada je, nakon Titove smrti, praktično preko noći izbačena iz vile u Užičkoj 15, pa praktično do smrti 20. oktobra 2013. godine. Kuću je rijetko napuštala, a sve do sredine 2000-ih je, živjela kao da je bila u kućnom pritvoru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA