Odvikavanje od pelena – kako da prođe bez posljedica? (VIDEO)

747

Treća godina djetetovog života najbolji je period za odvikavanje od pelena, jer su tada mališani fizički i psihički dovoljno zreli za taj korak.

Ipak, nije neuobičajena pojava da bebe od devet mjeseci brzo savladaju ove tehnike, iako  kod njih još uvijek nije razvijen osjećaj za nagon, ističu pedijatri.

– Roditelj ne može da odluči da odvikne dijete od pelena samo zato što ne želi više da ih kupuje. Roditelj mora da posmatra svoje dijete. Kada uoči da je zrelo za odvikavanje od pelena i kada mališani sami osjećaju nagon, pa sami traže tutu, roditelji moraju da ih ohrabre i da im obezbijede uslove da piške bilo gdje, bez obzira gdje se nalazili. U protivnom, dijete će izgubiti povjerenje –objašnjava Gordana Mučibabić, pedijatar u bolnici „Jelena“.

Dijete je, kaže naša sagovornica, spremno da odbaci pelene ako zna da saopšti svoje potrebe, ali i kada počinje da skida mokre pelene i samo donosi tutu.

– Roditelji moraju uočiti emocionalne i fizičke znakove  kod djeteta, koji govore da je ono spremno za odbacivanje pelena. Kada to uoče, dijete bi trebalo da stavljaju na nošu, ali samo onda kada ono to želi. U protivnom, ne bi trebalo da insisturaju – objašnjava Mučibabić.

Pedijatri upozoravaju da roditelji ne bi trebalo da primjenjuju oštre mjere kada je u pitanju odvikavanje od pelena. Kod pretjernog stavljanja na tutu, ali i kod strogog odvikavanja,  kod djeteta se mogu uočiti znakovi psihičke patnje, ali i brojne posljedice na fizičko zdravlje.

– Usljed straha od kazne ili da će iznevjeriti roditelja, dijete steže karlično dno, a pri tome se nezreli mjehur i dalje kontrahuje. Usljed toga, mokraća se vraća prema bubrezima i u tome periodu mnogo su češće urinarne infekcije kod djece. Kada je u pitanju WC šolja, važno je znati da je ona adaptirana za odrasle osobe i da tu djecu ne bi trebalo stavljati. Dijete ne može da dohvati nogama podlogu, pa zbog toga može doći do nastanka hemoroida – ističe Mučibabić.

Ako vaše dijete, u roku od mjesec dana,  ne uspije skine pelene, pedijatri savjetuju da ne očajavate. Naoružajte se strpljenjem i sačekajte još nekoliko mjeseci prije nego što se ponovo upustite u ovu avanturu, a ljeto je najbolje vrijeme za to.

                                                                                                      Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA