Nova hrvatska vlada bez “antisrpskih” ministara

525

U novoj hrvatskoj vladi neće biti dosadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i ministra spoljnih poslova Mira Kovača, prenose mediji u regionu.

Zagrebački “Jutarnji” navodi da je procurio posljednji spisak budućih ministara, ali oni ističu i da je moguće da će taj spisak biti promijenjen prije konačne odluke. Sabor će o podršci novoj vladi odlučivati u srijedu.

“Jutarnji“, kao i N1, navode da će ministarstvo kulture ubuduće voditi Nini Obuljen Koržinek, dok će novi ministar spoljnih poslova biti Davor Ivo Stier.

Lider HDZ Andrej Plenković i budući hrvatski premijer kasnije tokom dana mogao bi da saopšti ko će tačno voditi koje ministarstvo.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ime kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića pominjalo se kao „kamen spoticanja“ u pregovorima Mosta i Hrvatske demokratske zajednice.

Osim toga, lider SDSS Milorad Pupovac takođe je istakao da srpska manjina neće podržati vladu ukoliko u njoj bude Hasanbegović.

Dosadašnji ministar kulture Hrvatske izazvao je dosta bure zbog kojih su i strani mediji pisali da je riječ o istoričaru koji „veliča fašiste i ustaše“. Jednom prilikom fotografisan je sa kontroverznim pjevačem Markom Perkovićem Tompsonom, drugi put sa nekoliko ljudi koji drže zastavu na kojoj piše „FrankfUrt“.

Više puta je govorio o tome kako je broj žrtava u logoru Jasenovac višestruko uvećan, a podržao je i revizionistički film “Jasenovac: Istina” koji potpuno negira razmjere ustaških zločina za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“O tome se nije moglo govoriti u vreme Jugoslavije, ali se sada moramo suočiti sa tom temom”, rekao je Hasanbegović.

Takođe, u medijima je objavljena i njegova fotografija iz mladosti na kojoj se vidi kako nosi ustašku kapu.

Inače, u nekoliko navrata ranije smjenu Hasanbegovića tražio je i istoričar i “lovac na naciste” Efraim Zurof, direktor Centra “Simon Vizental”, koji je novoj hrvatskoj vladi poručio da su ustaše bili zločinci, a ne heroji.

S druge strane, dosadašnji ministar inostranih poslova Miro Kovač nije propuštao da uputi optužbe Srbiji i prijetnje povodom puta Srbije ka EU. Iako je prvo mjesecima najavljivao da Hrvatska podržava ulazak Srbije u EU, Kovač je potom znatno pooštrio svoju retoriku izjavivši da Srbija nikada neće postati dio EU zbog svog ponašanja.

Uprkos obrazovanju i diplomatskom iskustvu, Kovač se, kako ocjenjuju hrvatski mediji, osramotio prilikom posjete Izraelu, izjavivši da je Hrvatska uvijek bila u dobrim odnosima s tom zemljom, osim u vrijeme Drugog svjetskog rata. Pritom je zaboravio da država Izrael u to vrijeme nije ni postojala.

– Želimo da ostvarimo posebne odnose sa Izraelom i čvrsto odbacujemo percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma – rekao je Kovač u Jerusalimu.

Tom izjavom je hrvatski ministar šokirao, jer je pokazao da ne zna da je država Izrael osnovana 1948. Pored toga, u vrijeme Drugog svjetskog rata Nezavisnu državu Hrvatsku su priznavali samo fašisti, podsjetili su hrvatski mediji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA