Nastavlja se suđenje Oliveru Ivanoviću

527

U Apelacionom sudu samoproglašenog Kosova u Prištini danas će biti nastavljeno suđenje Oliveru Ivanoviću koji je prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina.

Suđenje će biti nastavljeno čitanjem žalbe javnog tužioca, koji je zatražio da se Ivanoviću poveća kazna, a da se ostala četvorica Srba – Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, koji su u prvostepenom postupku oslobođeni, osude na višegodišnje kazne zatvora.

U Apelacionom sudu juče je održano ročište po žalbi na prvostepenu presudu kojom je Ivanović osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Kosovskoj Mitrovici tokom bombardovanja 1999. godine.

Na početku ročišta, predsjedavajući vijeća međunarodni sudija Bugarin Radoš Petrov saopštio je da je predsjednik Apelacionog suda odbio zahtjev Ivanovićeve odbrane o izuzeću člana vijeća Albanca Dritona Muharemija.

Ivanovićeva odbrana u žalbama na prvostepenu presudu osporavala je presudu u cijelosti, tražeći njeno poništenje i da on odmah bude pušten na slobodu.

U žalbi se navodi da je presuda zasnovana na izjavama navodnih svjedoka, na lažnim svjedočenjima Albanaca, čak i onih koji u spornom periodu nisu bili u Kosovskoj Mitrovici i na Kosovu I Metohiji.

Odbrana je predložila Apelacionom sudu da razmotri mogućnost da predmet vrati na ponovno razmatranje Opštinskom sudu, ali uz zahtjev da se javni tužilac ne miješa u izjave svjedoka, jer je u prvostepenom postupku sugestivnim pitanjima navodio svjedoke

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA