Međunarodni sajam knjige u Beogradu otvorio vrata (VIDEO)

674

Šezdeset i prvi Međunaroni sajam knjige u Beogradu i ove godine okupio je vliki broj izlagača. Zemlja koja je ovogodišnji počasni gost Sajma je Iran, a mnogobrojni posjetioci, već prvog dana kažu da su zadovoljni i ponudom i cijenama.

“Laguna” i “Vulkan” su, i ove godine, najveći i najposjećeniji izdavači u Srbiji. Kažu da ljubitelji pisane riječi u posljednjih nekoliko godina najčešće biraju domaće pisce, te su se i potrudili da novim naslovima zadovolje sajamsku publiku. Naravno u sajamskoj ponudi nisu zapostavljeni ni strani pisci odnosno klasici ali i aktuelni svjetski hitovi.

– Ovog puta bih preporučila recimo novu knjigu Svetislava Basare „Andrićeva lestvica užasa“. Tu j i specijalno izdanje aktuelnog dobitnika Ninove nagrade Drgana Velikića „Islednik“ ali u svakom slučaju za čitaoce koji vole, preporuka su i romani Jelene Bačić Alimpić koji su uvjek najtraženiji i preko cijele aktuelni. Zatim nova knjiga Isidore Bjelice „Miris neba“Svi oni koji vole stvaralaštvo Vanje Bulića, uživaće u njegovom novom trileru „Viza za nebo“ – rekla nam je Tatjana Vučković, porparol “Lagune”.

– Kao i svake godine mi smo stvarno prepoznatljivi po tim bestselerima stranih pisaca. Ove godine izdvojili bismo novi roman Donata Karizija „Noć mi te uzima“ kao i novi roman Olsena „Efekat Marko“ imamo zaista mnogo i izdanja domaćih autora. Možda možemo da izdvojimo neke, možda za ovu mlađu populaciju su tu Zorana i Marija Žeželj – dodala je Marija Milovanović, portparol “Vulkan” izdavaštva.

Jedan od posjećenijih štandova svakako je bio i onaj Ljuljane Habjanović-Đurović. Najčitanija srpska spisateljica u poslednje dvije decenije, ove godine mnogobrojne ljubitelje njenih knjiga obradovala je novim naslovom. Ljiljana je za gledaoce Kafe u 5, kratko prepričala radnju najnovijeg romana.

– “Onda je došla dobra vila“ je savremena porodična drama o bezuslovnoj ljubavi odnosno o ljubavi majke prema njenom sinu. To je istovremeno i priča o duhu vremena u kome živimo i o naporima te majke da spase svoga sina od pogubnih posledica duha tog vremena – objasnila nam je Ljiljana Habjanović-Đurović.

Autorka je napomenula da je roman „Onda je došla dobra vila“ namjenjen prije svega odraslima ali i da ga preporučuje omladini, kako bi bolje shvatili upozorenja i zabrane roditelja u savremenom društvu. Habjanović-Đurović, obećela je da će do kraja godine, novi roman potpisivati i na prostorima Republike Srpske.

Međunarodni Sajam knjige u Beogradu održava se od 23. Do 30 oktobra. Na njemu se ove godine predstavilo preko 450 izdavača od čega čak 50 inostranih.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA