Likovno vajarsko saborovanje okupilo umjetnike (VIDEO)

1101

Proteklog vikenda, Bileća je bila u znaku likovnih umjetnika i vajara. Za vrijeme saborovanja nastala su tri vjarska djela i preko tridesetak slika. Neke od slika ostaće ovoj koloniji u njenom fundusu, dok će vajarska djela krasiti park ispred Doma kulture u ovom gradu.

– Ovdje imamo mini jubilej. Dvadeset je slikara ukupno, od toga četiri magistra. Slikari dolaze iz RS, Srbije i Crne Gore, a iz Toronta Đuro Lubarda, tu su i domaći slikari i ovo je ekukativno saborovanje zato što dolaze i djeca – rekao nam je Miodrag Ljumo Hrnjez, predsjednik Zavičajnog društva “Osvit” iz Bileće.

Upravo je to veliki značaj ovog saborovanja, gdje akademski slikari i oni sa iskustvom prenose znanje na mališane kojima je želja da postanu slikari.

Na Saborovanju zatičemo i poznata lica, koja su učestvovla svih prethodnih godina, Kova Vujović, slikarka iz Bileće koja u svojim radovima najviše predstavlja ljubav, ali i ženski akt.

– Da li je to u pitanju možda žal za mladosti – nije žal za mladosti nego vrlo lijepo sjećanje na mladost, nije žal, naprotiv – rekla nam je Koviljka.

I dok su na jednoj strani slikari ukrašavli platna u raznim tehnikama, na drugoj su vajari otklanjali višak kamena, kako bi došli do svojih skulptura. Ističu da rade zahvaljaući vlasniku kamenoloma, koji im je darovao ovaj hercegovački mermer, a njihov djela ukrašavaće park ispred bilećkog Doma kulture. Hercegovački kamen je izuetno tvrd, pa prema riječima jednog od vajara, rad dođe kao borba Davida i golijata.

– Definitivno, definitivno, jako ste to dobro povezali i odmah mogu da se složim sa tom konstatacijom, to je ta jedna velika borba koja traje od jutra do sumraka i iz dana u dan sve tako – složio se David Jovanović, master primjenjeni umjetnik vajar.

– Ovo je najtvrđi kamen u Hercegovini i prekjuče smo čuli od gospođe Mirjane koja je geolog, najstariji je kamen iz doba jure, kažem ne znam da l’ sam znao juru, a kad se on obrađuje mnogo nešto tih miliona godina – našalio se Mihajlo Gligorić Gliša, akademski slikar i istoričar umjetnosti .

Ovogodišnje Likovno vajarsko saborovanje “Simeon Dobrićevski” je završeno, za godinu dana svi će biti na istom mjestu, s tim što će vajari raditi nešto duže, kako bi na lakši način svoju dušu dali hercegovačkom kamenu.

Nebojša Kolak

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA