Kako automobil pripremiti za zimu (VIDEO)

714

Da bi auto bilo spremno za zimu, najbitnije je nabaviti odgovarajuće gume, i zamijeniti kočione tečnosti, savjetuju stručnjaci.

Za nabaku zimskih guma, potrebno je izdvojiti od 200 do čak 1000 maraka, zavisno od vrste četvorotočkaša, dok se cijena tečnosti kreće oko 30 maraka. Kakva je tehnička ispravnost vozila, zavisiće i dodatni troškovi pripreme vozila za zimu.

– Ti neki osnovni faktori su rashladne tekućine u vozilima, da ne bi došlo do smrzavanja i pucanja određenih dijelova i druga stavka su pneumatici, prvenstveno možda da se to stavi i na prvo mjesto a sve ovo ostalo su periferne stvari koje treba tokom cijele godine održavati. To su neke dvije stvari koje treba pred samu zimu malo više povesti računa o tome. I još kod vozila sa dizel gorivom, možda bi bilo poželjno zamijeniti i te filtere goriva i pregledati grijače za paljenje auta – objasnio nam je Tinomir Ninković, predstavnik Auto servisa “Palačković”.

I iz Auto-moto saveza podsjećaju da je automobile potrebno pripremiti za hladnije dane. Poučeni dosadašnjim iskustvom, ističu da su najčešći problemi kočione tečnosti za hlađenje motora, ali i svjetlo-signalni uređaji. Iako u savezu priznaju da su vozači ipak odgovrniji tokom zime , opreza nikad dosta. Pored pripreme na početku zime, veoma je važno i svakodnevno prilagođavanje auta vremenskim uslovima.

– To jednostavno podrazumijeva da sva vozila koja se registruju u BiH, moraju imati zimske pneumatike na sva četiri točka, odnosno mogu imati ljetne pneumatike s tim što su obavezni da imaju obaveznu zimsku opremu koja podrazumijeva lance za snijeg i da se po zahtjevu saobraćajne policije stavljaju na pogonske točkove – dodao je Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS.

Da su vozači zimi oprezniji, potvrđuju i u agenciji za bezbjednost saobraćaja. Ipak, pored spremnosti auta za zimske uslove, i u ovom period je, kako kažu, neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nesreća.. Kada se vozi manjom brzinom, moguće je izvjeći teže posljedice čak i kad auto nije najadekvatnije pripremljeno za zimu, poručuju iz agencije.

– Naročito oprez vozačima kada se krećete u ranim jutarnjim satima, očekujte led poledicu, na mostovima, vijaduktima, u krivinama, tamo gdje nema sunca, i prije nego što uđete u krivinu, prije nego naiđete na most, vijadukt, smanjite brzinu. Vjerujte, ispod 40 km/h može se proći bilo kojim kolovozom bez obzira u kakvom je stanju uglavnom se može proći,a sve preko toga zna biti rizično – tvrdi Milija radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Auto-moto savez će i ove kao i proteklih godina sprovesti preventivnu kampanju bezbjedne vožnje u zimskim uslovima. Akcija podrazumijeva besplatan pregled tehničke ispravnosti vozila. Sa preventivnim pregledima počeće početkom novembra, poručuju iz Auto-moto saveza.

– Riječ je, dakle, o preventivnoj kampanji, nema represivnog dijela, dakle svako vozilo koje se zaustavi prilikom kontrole, jednostavno, vozilo će biti prekontrolisano, vlasnik vozila će biti upoznat sa tehničkim neispravnostima na vozilu ako ih bude, odnosno dobiće prateće materijale jednostavno kako da se upravlja tokom zime – ističe Pećanac.

Od 15. novembra ove do 15. aprila sledeće godine obavezna upotreba zimske opreme za sve vozače koji imaju registrovana vozila u Bosni I Hercegovini.

Danijela Aksić Marković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA