Jelena Srna: Jedini stanovnik Oštrelja (VIDEO)

27672

Oštrelj. Na 1040 metara nad morem i na samoj je međi opština Bosanski Petrovac i Drvar. Prije rata ovdje je živjelo pedesetak stanovnika. Danas ovdje živi samo – Jelena Srna. Sama. Doktorica Jelena Srna nakon dvadesetak godina boravka u Australiji, vratila se na rodni Oštrelj. Na ognjište. U Skrivenu luku mira i spokoja.

– Prošle godine sam otkrila da prve ptičice počnu da pjevaju oko petanerst do pet. Kada je nebo vedro, tu su i mjesec i zvijezde, a borova i listopadna šuma miriše. Ma nema ljepše destinacije. Jesen je zaista prelijepa na Oštrelju. Ja se nadam da ćete imati priliku da pogledate u galeriji. Uradila sam nekoliko kolaža sa fotografijama jeseni na Oštrelju. Te nijanse boja kada se uklapaju, od najnježenijih preko žućkastih, braonkastih i crvenkastih sa borovima i smrekom, zastane Vam dah.

Prisjeća se Jelena kako se nekada živjelo na Oštrelju. Redovno dolazila na zimovanje i ljetovanje kod bake. Kaže, ta vremena se na žalost, neće vratiti.

Mi smo se iz Bosne preselili za Srbiju kada sam imala četiri godine. Zato mi je ostao ekavski. Ovdje je bilo predivno. Ovdje je bilo toliko porodica. Ovdje je bio aktivan život. Ovdje je bilo sporta, muzike, razonode. Sjećam se i željezničke stanice. Sjećam se i ćire. Radila sam prije neke tri godine sa ambasadorom BiH u Kanberi Damirom Arnautom, da se željeznička stanica renovira i pretvori u kulturno-rekreativni centar!

Radila je vrijedno Jelena na obnovi okućnice. Na obnovi imanja. Nije bilo nimalo lako, ali je uspjela u namjeri. I ponosna je na to. Kaže, da bi mnogi mogli slijediit njen primjer samo da se malo potrude.

I čuveni restoran Kod Kove je proradio. Život bi se ovdje mogao i vratiti. Vidjesmo i galeriju u kutku skrivenom. U toj oazi mira i spokoja. U oazi prirodne ljepote, i nesagledivih potencijala. Obiđosmo na kraju i čuvenu proleterku, koja odolijeva i zubu vremena i nesavjesnim posjetiocima.

Ljubinko Spasojević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Ostrelj je bio prekrasno turisticko mjesto kod Bosanskog Petrovca…imao mnogo vikendica..hotel..ski centar .a nekada je tu bila i zeljeznicka stanica. Zivot je bio prekrasan. Nakon rata sve unisteno..vikendice devastirane…a ono malo stanovnika ili pomrlo ili nikad se nije vratilo. Zive nekim novim zivotom i sjetno se sjecaju proslosti. Vratili bi se mnogi u Bos Petrovac..na Ostrelj Grahovo…Drvar da su u mogucnosti. Sa Australijskim penzijama jako lako i dobro se zivi na Ostrelju, u Australiji to bi bilo samo prezivljavanje. Tako da je gospodja u prednosti…u svakom pogledu. Zivot ce se tu da vrati….jedan od najvecih problema trenutno je sto u tom dijelu nema posla…drugi su mine zaostale od rata. Kada se ta dva problema rijese.. vrijednost te zemlje ce biti neprocenjiva.

Comments are closed.