Italijanski novinar tvrdi da reportaža nije lažirana

697

Luiđi Pelecea, italijanski novinar popularne emisije Le Iene (Hijene), koji je uradio videoreportažu “Gdje ID kupuje oružje za napad na Evropu”, rekao je da njegova reportaža nije lažirana, a niti da je bilo koga potplatio.

Kada radimo nešto ovog tipa, u igri nije samo moja reputacija već i reputacija cijele jedne emisije. Razumijete?! Tako da apsolutno nema greške, a još bitnije, nemamo razloga da lažiramo bilo šta – kazao je Pelecea za N1.

Italijanski novinar tvrdi da je spreman doći u BiH i dostaviti cjelokupan snimljeni materijal.

– Mi smo na raspolaganju da putem italijanskih vlasti i ako to vlasti BiH budu tražile, dostavimo sirovi materijal. Sve ono što je snimljeno u prisustvu tih osoba. Tu će se sve vidjeti. Upamtite da smo mi emisija koja postoji 20 godina i nikada nismo ni sanjali da uradimo nešto što je lažirano, jer za tim nema potrebe. Svaki put kada nekoga uhvate i nas optuže da smo ih potplatili, mi pošaljemo sirovi materijal, iz kojeg se vidi šta se događalo – kazao je Pelecea.

Osim ovoga, Pelecea je potvrdio da je 2010. godine imao sličan problem sa reportažom u Peruu, o čemu svjedoči i izvještaj lokalne policijske stanice u Italiji. Naime, Peleceu su tada teretili da je u Peruu potplatio više osoba kako bi glumili članove bande koja se bavila prodajom narkotika, otmicama, ubistvima, itd.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA