Haker otkriva: Kako smisliti šifru koja će vas zaštiti od hakera (VIDEO)

730

Pomoću posebnih softvera koji brzo pronalaze moguće opcije, otkrivanje vaših šifri na svim programima i društvenim mrežama je lakše nego što mislite. Jedan haker otkriva kako da kreirate pasvord koji se lako pamti, a teško provaljuje.

Kurt Mul koji radi kao savjetnik bezbjednosti u Red timu i otkriva da je najlakši način za smišljanje šifre koju niko neće hakovati, zapravo smišljanje jedne rečenice, a zatim iskorištavanje početnih slova svake riječi u rečenici za šifru.

– Evo na primjer smislite rečenicu Kupio sam kuću za 1$. Vaša šifra bi bila Kskz1$. Ima veliko slovo, broj i znak, a to je najbolja kombinacija za šifru, a i lako se pamti.

Kurt navodi i da su šifre, poput jedne riječi sa brojem ili brojevima na kraju najlakše za provaljivanje, jer su najčešće.

– Povezuje se na primjer mjesto odakle ste, neki sportski tim iz te države ili mjesta, i broj najboljeg igrača. Hakeri se koriste opštim stvarima, a ja nikada ne nagađam šifre, već koristim jedan program koji ima listu ‘zajedničkih stvari’, koje bi ljudi mogli da iskoriste kao svoju šifru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA