Durakovićev advokat optužio CIK za opstrukciju!

916
Ćamil Duraković

Nedim Ademović, advokat bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, tvrdi da je CIK BiH opstruisala dvije žalbe koje je on podnio.

On je te žalbe podnio nakon što su saopšteni rezultati lokalnih izbora u Srebrenici.

Na lokalnim izborima koji su u BiH održani 2. oktobra u Srebrenici je nakon više godina pobijedio kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičh, što Duraković ne želi da prizna.

Ademović je rekao da je izborni zakon BiH vrlo jasan, te da političke stranke i kandidati, koji su učestvovali u izborima imaju mogućnost da se obrate najvišem sudu, odnosno Sudu BiH ukoliko tvrde da je došlo do neregularnosti koje se ne mogu ispraviti ponovnim brojanjem listića.

– Nažalost, kada smo dobili odluku CIK-a o objavljivanju izbornih rezultata, uvidjeli smo da je CIK napravio strašan previd. Žalba Sudu BiH se upućuje administrativno a CIK treba da je registruje i da je uputi na sudsku kontrolu, što se nije dogodilo – naveo je Ademović.

Žalba koja je upućena preko CIK-a Apelacionom veću Suda BiH zaustavljena je u CIK-u, a Ademović je to prokomentarisao kao opstrukciju.

– Izborni zakon predviđa da Sud BiH mora u roku od tri dana da odluči o toj žalbi, međutim poslije dva dana smo dobili informaciju da žalba nije upućena i da se vodi žustra rasprava u CIK-u i članovi su pokušavali da pravnim inžinjeringom spriječe žalbu kako bi Sud BiH bio zaobiđen i kako se ne bi mogao suočiti sa argumentima koje smo donijeli. To je protivno principima pravne države. Ovi izbori su pokazali da postoje veliki problemi sa CIK-om – rekao je.

O tome da li je neprosljeđivanje žalbe Sudu BiH krivično djelo, Ademović je rekao: “CIK je načinila štetu na način da je onemogućila Sudu da radi svoj posao i da preispita sve slučajeve uključujući i srebrenički slučaj”.

Na pitanje kada očekuje presudu i kakva su njegova očekivanja od Suda BiH u ovom postupku odgovorio je:”Mi smo se suočili s činjenicom da je CIK umjesto odmah, tek poslije šest dana uputio žalbu Sudu BiH. Odnosno, to se desilo tek juče, a čak smo razmišljali i krivičnu prijavu protiv članova CIK-a da podnesemo. Sud BiH mora u roku od tri dana da odluči, tako da očekujemo da ćemo možda u četvrtak dobiti obrazloženje”.

Govoreći o dokazima koji, kako tvrdi Ademović, idu u prilog tome da su izbori u Srebrenici bili nelegalni, podsjeća na pojavljivanje specijalne policije u Srebrenici dva dana nakon izbora i “20-satno kidnapovanje izbornog materijala”.

Podsjeća da je predsjednik RS Milorad Dodik rekao da je on poslao jedinice, što, kako tvrdi, nema pravo.

Kao drugi argument on je naveo to što je dijaspora onemogućena da glasa.

– CIK je donijela pravilnik gdje prihvata da poštu iz dijaspore, odnosno glasove, prima 48 sati nakon izbora. Međutim, poznato je da pošta iz, na primjer Skandinavije, Amerike, stiže u roku od tri do pet dana. Imamo i dokaze da je dopušteno da ogroman broj glasača glasa bez validnih dokumentata u Srebrenici, kaže Durakovićev advokat.

Ademović smatra da je sastavni dio jednog demokratskog izbornog procesa Sud i da bi se trebalo suočiti sa navodima o nepravilnostima izbora te kroz svoje odluke ispraviti neregularnosti i dati legitimitet izborima.

– Sud BiH je deinstitucionaliziran u ovom slučaju – smatra Ademović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA